Helyi közélet

2017.01.04. 09:49

Hidegfront vonul át felettünk, javul a levegő Nyíregyházán

Nyíregyháza - A tegnapi napon Nyíregyházán a szálló por PM10 légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

Nyíregyháza - A tegnapi napon Nyíregyházán a szálló por PM10 légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

Napi átlagértéke: 2017.01.03-án: 85,8 µg/m3 volt. Így a füstköd-riadó tájékoztatási fokozata lépett életbe Nyíregyházán. A meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon egy hidegfront vonul át felettünk, mögötte nagy területen megerősödik a légmozgás, így a levegőminőségben javulás tapasztalható. A nyíregyházi automata mérőállomás adatai szerint a mai napon már a tájékoztatási küszöbértéket sem érte el a a szálló por PM10 légköri koncentrációja.

A hajnali ill. reggeli órákban a határértékek a következő képpen alakultak:

1 óra- 30 ug/m3, 2 óra- 34 ug/m3, 3 óra- 30 ug/m3 4 óra- 20 ug/m3, 5 óra- 20 ug/m3, 6 óra- 22 ug/m3, 7 óra 21 ug/m3, 8 óra- 18 ug/m3

A további adatokról az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak. Mellékelem a Szabolcs- Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának lakossági tájékoztató levelét, valamint az OMSZ előrejelzését.

- Rendes Sándor, sajtószóvivő, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata -

Lakossági Tájékoztató

A Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyelete tájékoztatja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát, hogy a levegőminőség a tegnapi napon romlott, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke ismét meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson

2017.01.02-án: 71,4 μg/m3,

2017.01.03-án: 85,8 μg/m3 volt.

A meteorológiai előrejelzések szerint szerda napközben egy hidegfront vonul át felettünk, mögötte nagy területen megerősödik a légmozgás, így a levegőminőségben javulás várható.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Továbbá felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Időjárás-előrejelzés a légszennyezettség várható alakulása szempontjából

(2017.01.03-2017.01.08.)

Az időszakban kedvezően fog alakulni a levegőminőség a sokszor megélénkülő északi áramlásnak köszönhetően.

Előrejelzés a mai napra:

A napos, mérsékelten szeles idő hatására a szennyezőanyagok koncentrációja jelentősen csökken, így várhatóan a PM10 koncentrációja a legtöbb helyen már az egészségügyi határérték alatt, esetleg körülötte valószínű.

Előrejelzés a következő 3 napra (01.04.-01.06.):

Szerda napközben egy hidegfront vonul át felettünk, mögötte nagy területen megerősödik a légmozgás (csütörtökön és pénteken viharos széllökések lehetnek), így a levegőminőség kedvezően alakul.

Tendencia további 2 napra (01.07.-01.08.):

Szombat délutánra mérséklődik a légmozgás, így ott az éjszakai órákban átmeneti feldúsulás lehetséges, de vasárnap ismét front érkezik, amely ismét javít a levegő minőségén.


Jobb a levegő Nyíregyházán

Nyíregyháza - Tájékoztatom Önöket, hogy a tegnapi napon Nyíregyházán a levegőminőség javult, és a szálló por PM10 légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke a tájékoztatási küszöbérték (75 μg/m3) alá csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában