Helyi közélet

2017.01.13. 14:35

Lenyűgöző fotók - Egyre távolabb Afrikától

Nyíregyháza, Afrika - A tíz évvel ezelőtti út élményeit is beárnyékolta már a romantika nélküli valóság.

Nyíregyháza, Afrika - A tíz évvel ezelőtti út élményeit is beárnyékolta már a romantika nélküli valóság.

Afrika és Nyugat-Szahara mitikus bűvkörébe vonja azt, aki csak egyszer is szeretne Rejtő Jenő légiós regényhősei, netán a francia író és pilóta, Antoine de Saint-­Exupéry nyomába eredni. Ez a lehetőség adatott meg pontosan tíz évvel ezelőtt: ezen a napon indult el a 2007. évi Budapest–Bamako futam.

Ez a civil autós túraverseny különös „találmány”: kétségkívül ügyes ötlet, amely nemzetközi hírnevet és vélhetően busás anyagi hasznot hozott a gazdájának. Olykor negyvennél is több országból akadnak nevezők, ám a mindig népes mezőny vegyes képet mutat: vannak itt luxusjárművekkel villogó, nagyképű gazdagok, szereplési vágytól hajtott celebek és csöndes, őszinte kíváncsiságtól vezérelt jelentkezők, akik a jószolgálati küldetést is komolyan veszik.

Gyarmati függőségben

Egy ilyen, több mint 8 ezer kilométeres, 15 napig tartó, nyolc országot (Magyarország mellett Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Mali) átívelő út rengeteg tapasztalás és élmény. A táj változatossága és szépsége rabul ejtő (tessék csak olvasgatni Exupéry-t a sivatagról), de Afrika regényekbe, filmekbe szőtt romantikája faluról falura haladva foszlott szét.

Mali 1960-ig Francia-Szudán néven gyarmati létben tengődött, de önállósodása után sem sokat változott a helyzet, az egykori gyarmattartók befolyása a mai napig meghatározó. Az ország hivatalos nyelve maradt a francia, olyannyira, hogy Kayes poros panziójában egy „derék” francia honfi bicskanyitogató módon oktatott ki minden idegent: itt franciául kell beszélni – de pontosan megértette az angolul ajánlott melegebb éghajlatot és a családfája iránti érdeklődést is…

Emberrablók földje lett

Afrika hétköznapjaiban más értelmet nyert a szegénység és esélytelenség fogalma. Hogy honnan szereznek élelmet mindennap, az rejtély, az átlagéletkor 45–48 év, s ott a malária halálos: az igazgató, aki átvette az adományunkat, épp egy 14 éves kislányt gyászolt, gyermeke legjobb barátnője halt bele a kórba.

S bár mi még teljes biztonsággal megjártuk az utat, az elmúlt tíz évben veszélyessé vált ez a túra. Hol Ebola-járvány dúlt, hol az Al-Qaida és más szabadcsapatok raboltak (főleg fehér) embert, hol meg puccs miatt ropogtak a fegyverek. A francia hadsereg több ezer katonát küldött egykori gyarmatára, a nemzetközi kontingensben magyar kiképzők is szerepet kaptak. Rendre harcok dúlnak, halálos áldozatokat szedve.

Jelenleg is polgárháborús helyzet teszi bizonytalanná az életet, s indított el népvándorlást, nem csak Maliból, s nem csak a térségbe – de ez már egy másik, mai történet.

Öt gép, francia nyelven

A mi (Sam-Sung) csapatunk azok közé tartozott, melyek komolyan vették a karitatív küldetést. A 3 Mérnök-Terminál Kft. ügyvezetője, Demeter Péter, az Expert Computer Kft. ügyvezetője, Balázs Attila és a Samsung marketingese, Csizmarik Judit mellett egy krónikással képviseltette magát a Kelet-Magyarország is, így sikerült eljutni a fekete kontinensre. A névadó szponzor jóvoltából öt teljes számítógépes konfigurációt vittünk Bamako alapítványi iskolájának, ahol aznap a világ legboldogabb igazgatójával foghattunk kezet. A két autónyi élelmiszer, ruha, a több doboz füzet és írószer láttán szó szerint örömtáncra perdültek az iskolában.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában