Helyi közélet

2017.04.01. 11:06

A legkorábbi gyümölcs: az eper

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A földieper nemcsak nagyon finom, hanem igen jótékony hatással van a szervezetünkre.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A földieper nemcsak nagyon finom, hanem igen jótékony hatással van a szervezetünkre.

– Szomjoltó, telítettségérzetet ad (ezért a fogyókúrázóknak is célszerű fogyasztani), vértisztító, méregtelenítő, magas an­tioxidánstartalmú, és még sorolhatnám a pozitív tulajdonságait – tájékoztatta lapunkat Jánky Noémi. A kertészeti szakember hozzátette: kisgyermekeknél allergiás tüneteket okozhat, bőrkiütéseket, ezért óvatosan bánjunk vele, először csak egy-egy szemet kóstoltassunk az apróságokkal!

Ha ősszel nem volt rá idő, tavasszal kell rendbe tenni az eperágyást.

Jánky Noémi

Imádja a sok napsütést

Jánky Noémi elmondta azt is: az eper nagyon alkalmazkodó növény, szereti a meleget és tűri a hideget is, ezért hazánkban bárhol termeszthető. Ha bő termést szeretnénk, a kert legnaposabb részébe ültessük, ugyanis imádja a napsütést. Több fajtája van: egyszer termő, folyton termő, csüngő, korai. Ültethetjük ősszel és tavasszal, de a türelmetlenebbeknek tudniuk kell, az őszi ültetés már a következő év tavaszán termőre fordul, a tavaszi viszont valószínűleg csak a következő évben. Ezért a kora őszi ültetés az optimálisabb, de ha elkéstünk vele, most, tavasz elején is pótolhatjuk.

– A folyton termőnél más a helyzet, mivel abban az évben is hoz termést, amikor telepítjük, csak valamivel kevesebbet. Az egyszer termőek általában nagyobb szeműek, a korai már májusban szüretelhető.

– Ha ősszel nem volt időnk rendbe tenni az eperágyásunkat, most, a tavasz eljövetelével el kell végezni, mielőtt még „felébred” a növény a vegetálásból – sorolta a legfontosabb tudnivalókat Jánky Noémi, majd hozzátette: – Szedjük ki a tövek között ragadt őszi leveleket, és mielőtt nekilátunk a megbarnult, valamint a tavalyi nagyobb levelek visszavágásának, célszerű kicsit megritkítani az állományt, mert ha túl sűrű, apróbb termésre számíthatunk.

A gyerekek is bevonhatók

– Az eltávolított növényeket ne dobjuk ki, tartsuk meg és még a teraszra is tehetünk belőle. Hely hiányában ajándékozzuk oda rokonoknak, ismerősöknek. A kerttel nem rendelkezők kis helyen, akár az erkélyen is élvezhetik a gyümölcstermesztést. A balkonon nevelésnél tehetjük függőkosárba is az epret, ide inkább a folyton termő fajtát javaslom. Mivel a legtöbb gyermek nagyon szereti ezt a gyümölcsöt, érdemes, amolyan kedvcsinálónak, bevonni őket is a tavaszi gondozásba, hogy aztán együtt figyeljük az első virágok megjelenését és persze izgatottan várjuk a szüretelést – tudatta a legfontosabbakat a szakember.

- KM-TG -


Fóliában, PVC-csőben is nevelhetünk

– Ha kicsi a zöldségeskertünk, de mégis szeretnék minél többféle zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, nevelhetjük az epret műanyag PVC-csőben is, függőlegesen (csak pár lyukat kell fúrni rá), vagy ereszcsatornából is kialakíthatunk egy sort magunknak, akár a veteményeságyás felett is.

– Ugyanígy fóliában is nagyon helytakarékos lehet a termesztés. A palántákat egymástól körülbelül 20 centiméterre ültessük el, majd következhet az elmaradhatatlan locsolás. Túl sok feladatunk innentől kezdve nem lesz, gyomláljuk a palántákat, locsoljuk, tápanyagozzuk rendszeresen és várjuk az első gyümölcsöket – adott tanácsokat lapunk kertbarát olvasóinak Jánky Noémi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában