Helyi közélet

2017.06.28. 15:14

Szemlézzük jó szívvel!

Nyíregyháza - Ingázó kisdiákok, népi kultúra, ünnepi könyvhét, kacagó irodalom.

Nyíregyháza - Ingázó kisdiákok, népi kultúra, ünnepi könyvhét, kacagó irodalom.

Ezzel a pár témafelvetéssel adunk ízelítőt a megyei önkormányzat folyóirata, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle most megjelent nyári számából.

A bejáró diákok – a napi, heti rendszerességgel ingázó tanulók – mindennapjait veszi nagyító alá Tar Ferenc középiskolai tanár, PhD-hallgató. Megyénkben körülbelül ötvenezer általános iskolás tanul, közülük hétezer a bejáró, ez arányában magasabb az országos átlagnál. A szerző az okokat kutatja.

A „Népművészeti örökségünk” sorozat megyei kötetének szerkesztőjével, Ratkó Lujza néprajzkutatóval Buji Ferenc filozófiai író beszélgetett. A népi kultúra kulcsszava ma az önellátás; ennek kialakulása, jellemzője a beszélgetés fő témája. Az 1962. évi Ki mit tud? „kis bűvésze”, Gloviczki Péter ma is keze ügyében tartja a bűvésztáskát, de csak alkalomszerűen nyitja ki.

Jubileumi összeállítás

Orvosként dolgozik: az Amerikai Egyesült Államok első számú egészségügyi intézménye, a Mayo Klinika Érsebészeti Központját vezeti, nemrégiben köszöntötték tízezredik műtétje alkalmából. A professzorral Marik Sándor készített interjút. A Szemle közli Zalán Tibor író beszédét, amely a 88. Ünnepi Könyvhét megnyitóján hangzott el Nyíregyházán.

A Móricz Zsigmond Színház fennállásának 35. évfordulóját az „Utazás koponyámon belül” című összeállítással köszönti a Szemle, amely a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, Budapesten az Írók Boltjában, valamint az interneten is elérhető.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában