Helyi közélet

2018.01.16. 17:40

Erdőhát: Jobb félni, mint megijedni

Nagyhódos, Zajta - Zajtán a legnagyobb sertésteleppel az önkormányzat rendelkezik.

Nagyhódos, Zajta - Zajtán a legnagyobb sertésteleppel az önkormányzat rendelkezik.

Mint lapunkban beszámoltunk róla, Romániában a Szatmár megyei Mikolán kimutatott sertéspestis miatt megfigyelési zónát alakítottak ki több határközeli magyar településen Erdőháton. Ebbe a megfigyelési zónába beletartozik Nagyhódos egy része is.

– Mivel mi már inkább Ukrajnához vagyunk közelebb, a megrajzolt 10 kilométer sugarú kör főleg a külterületünket érinti, illetve a település szélén lévő két-három házat, bár ott nem is tartanak sertéseket – mondta el érdeklődésünkre Krakkó Adolf polgármester. – Természetesen a település belső területein vannak sertések a háztáji gazdaságokban magán célra, azonban nagyobb sertéstelep nincs a községünkben. A sertéseket tartó gazdák Garbolchoz hasonlóan hétfőn várták az állatorvos látogatását.

Zajta külterületének csupán egy része került bele a megfigyelési zónába, ennek ellenére a polgármesteri hivatal tájékoztatta a lakosságot az óvintézkedések megtétele érdekében.

– Sajnos, ma már csupán néhányan tartanak sertést a családi háztartás számára. Ezeket a gazdákat levélben tájékoztattuk a veszélyről és a szükséges óvintézkedésekről. Egyébként a legnagyobb sertésteleppel az önkormányzatunk rendelkezik, jelenleg 24 hízónk van – tájékoztatta lapunkat Kosztya Zoltán polgármester. – Felhívtuk a figyelmet arra, hogy ne vigyenek el disznót a településről, aki pedig disznót vág, mutassa meg az állatorvosnak. A Hajdúságból szoktak jönni mozgóárusok, akik malacokat kínálnak. Megkértük a helybelieket, amíg fennáll a sertéspestis veszélye, addig ne vásároljanak ezektől az idegenektől. Jobb megelőzni a bajt, mert az már mindenkinek nagy veszteség lenne, ha el kellene pusztítani a beteg állatokat. Ahogy a közmondásban szerepel: Jobb félni, mint megijedni. Mivel nálunk inkább a külterület került a megfigyelési zónába, gondolom, a vadászok és vadőrök most fokozottabban ellenőrzik a határt, hogy nem találnak-e elpusztult vaddisznókat – tette hozzá Kosztya Zoltán.

KM-MML


[related-post post_id="3735149"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában