Helyi közélet

2018.02.20. 08:07

Csekkbefizetésekor elkérhetik a személyit

Nyíregyháza - Az új postai intézkedés célja a pénzmosás megelőzése.

Nyíregyháza - Az új postai intézkedés célja a pénzmosás megelőzése.

– Közüzemi számlákat, illetve a kisfiam iskolai étkezésének díját fizettem be a postán, és az ügyintéző hölgy elkérte a személyi igazolványomat. Nem igazán értettem, hogy miért van erre szükség, és nem is emlékszem rá, hogy korábban ez bármikor megtörtént volna, ezért megkérdeztem, mi az oka az intézkedésnek. Az ügyintéző azt mondta, ezt egy január 1-je óta hatályos rendelkezés írja elő, aminek a célja a pénzmosás visszaszorítása. Természetesen odaadtam a személyimet, de nem értem, hogy a gyerek étkezési pénzének mi a köze a pénzmosáshoz? – fordult lapunkhoz az egyik nyíregyházi előfizetőnk.

Törvény írja elő

Az intézkedés jogi hátterére a Magyar Posta honlapján található hirdetmény világít rá. Az internetes felületen ez olvasható: a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről szóló 2017-es törvényben előírt átvilágítási intézkedések alapján lehet szükség a befizetésnél adatfelvételre, okmánymásolásra. E szerint tehát a Magyar Posta bizonyos ügyekben köteles rögzíteni az ügyfél jogszabályban előírt adatait, illetve átvilágítani az ügyfelet.

Így fizethetünk

Január 1-jétől az ügyfél okmányok nélkül befizetheti csekkjeit: Bankkártyás csekkbefizetéssel; adó, illeték, bírság befizetése („M” jelzésű csekkek) esetén; 300 ezer forintig áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén (általában „FM” jelzésű csekkek).

Mikor kell az ügyfélnek okmányokkal azonosítani magát, ha készpénzben fizeti a csekkjeit?

Ha van FM jelzés a csekken, de annak értéke meghaladja a 300 ezer forintot; ha nincs M, vagy FM jelzés a csekken; ha belföldi postautalványt akar fizetni; ha nemzetközi postautalványt akar befizetni, és annak értéke meghaladja a 300 ezer forintot.

Milyen okmányokra/igazolványokra van szükség?

Egy személyazonosításra alkalmas, érvényes igazolvány (személyi, útlevél, jogosítvány), és egy lakcímkártya.

Miért mentesül az adatrögzítés alól az, aki kártyával fizeti a csekkjeit?

A bankkártyát kibocsátó bank már elvégezte az ügyfél szükséges azonosítását, ezért arra a postai bankkártyás befizetésnél már nincs szükség.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában