Helyi közélet

2018.03.10. 15:06

Szükségünk van visszapillantó tükrökre, hogy tudjuk: honnan jöttünk, merre tartunk

Baktalórántháza - Újra megpályázza az elnöki tisztséget Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség első embere.

Baktalórántháza - Újra megpályázza az elnöki tisztséget Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség első embere.

– Amikor 1998-ban a családunk az Áfésztól átvette a Fenyves éttermet és panziót, eszünkbe sem jutott, hogy ebből valaha az ország legkeletibb első négycsillagos szállodája lehet – meséli Krivács Adrás. – Minőségi vendéglátásra törekedtünk, és apró lépésekkel haladtunk előre, de az tény: a kezdet nem volt könnyű. Volt olyan nap, amikor összesen egy babgulyást adtunk el, de tudtuk, hogy ki kell tartanunk, azt ugyanis éreztük, hogy ebben a kis pici étteremben, a baktai erdő közepén nagy lehetőségek rejlenek. Elkezdtem képezni magam: gasztronómiai és idegenforgalmi ismereteket tanultam, szakirányú képesítéseket szereztem, és jött két olyan pályázati lehetőség, ami nagyban segítette az indulást. Sokat jártunk Ausztriában és Svájcban, megnéztük, ott hogy működnek a családi vendégházak, a jó tapasztalatokat pedig elkezdtük hasznosítani. Egy idő után elkülönítettük a helyiségeket, kialakítottuk a wellness-részleget és a szabad­időparkot. A hagyományos magyar konyhát megtartottuk, de ötvöztük a XXI. századi technológiákkal, ezt a fajta fúziós konyhát pedig nagyon szeretik a vendégeink.

A hagyományos konyhát ötvöztük a XXI. századi technológiákkal." Krivács András

Folyamatos a változás

– A befektetett munka tehát meghozta a gyümölcsét, de tudjuk, hogy egy pillanatra sem állhatunk meg: egyrészt azért, mert a gasztronómia napról-napra fejlődik, másrészt azért, mert a vendégeink igényei is folyamatosan változnak. A megye határmentiségéből adódóan négy nemzet metszéspontjában vagyunk, ez a sokszínűség is hozzájárult ahhoz, amilyenné a Fenyves vált: nem csak az üzletemberek, de a családok is jól érzik nálunk magukat. Amíg idáig eljutottunk, rengeteg tapasztalatot szereztem, ezek pedig nagy mértékben segítik az elnöki munkámat, hiszen az MNGSZ-ben is szükség van visszapillantó tükrökre: arra, hogy tudjuk, honnan jövünk, merre tartunk. Azt vallom, ha a cél elérhetetlennek tűnik, nem a célt kell megváltoztatni, hanem az útvonalat, amelyen elérhetjük. És ha arról beszélünk, hogy mi lehet a siker titka, meg kell említeni az előrelátást is. Mert miközben többször előfordult, hogy kettőt léptünk előre, hármat pedig hátra, mindig próbáltunk bátran tervezni és például olyankor fejlesztettünk, amikor mások nem mertek. Erre a merészségre a szövetség vezetésében is szükség van, hiszen elnökként gyakran kell olyan döntéseket hozni, amelyekkel a változások elébe mehetünk.

A hazai ízeket szereti

– Amikor 2012-ben megválasztottak, sok tervem volt: olyan célokat is kitűztem, amelyek megvalósításához nem hogy kettő, de hat év sem lehet elegendő. És mivel semmit sem szeretek félbehagyni, úgy döntöttem, újra megpályázom az elnöki tisztséget. De nem csak ez motivál: olyan kollégákkal dolgozhatok együtt, akikkel és akik miatt érdemes folytatni az elkezdett munkát. Az elmúlt hat év alatt sok minden megváltozott: a szövetség megerősödött, neve van, nemzetközi szinten is figyelnek ránk, de sok még a teendőnk – mondja Krivács András, aki rengeteget utazik, ezért fontos, hogy legyen kivel megosztania a munkát.

– Meg kellett találnom azokat az embereket, akikben tökéletesen megbízok: ez a Fenyves esetében egyszerűbb volt, hiszen a szüleimre és a feleségemre is rábízhatom a házat, de a szövetségben is olyan szakemberekkel dolgozom együtt, akik ha kell, nélkülem is viszik az ügyeket. Amikor pedig nem a Fenyves és nem a szövetség ügyeit intézem, a Dégenfeld múzeum marketingügyeivel foglalkozom – szeretek ott lenni, sokszor csak azért megyek át, hogy leüljek egy kicsit és élvezzem a nyugalmat: azt, ahogy a múlt jelen van a falak között. Komoly lehetőséget látok ebben is, és hiszem, hogy olyan programokat szervezhetünk, amelyek élettel töltik meg a kastélyt – meséli Krivács András, aki bár rengeteg helyen megfordul, és jobbnál-jobb éttermek menüsorából válogathat, a legjobban a hazai ízeket szereti: a felesége pörköltjét, vagy az édesanyja tyúkhúslevesét.

SZA


Kiválóak az alapanyagok

– Komoly változáson esett át a hazai mezőgazdaság, így a termelők kiváló minőségű alapanyagokkal képesek kiszolgálni az éttermeket. Szerencsés megye vagyunk: legyen szó tanyasi csirkéről, vadhúsról vagy mangalicáról, a Közép-Nyírségben 35–40 kilométeres körzetben mindent megtalálunk. Budapesti kollégáimnak szoktam mondani, hogy a várostáblán túl a levegőnek van illata, a földnek – és az abban termő zöldségnek, gyümölcsnek – pedig íze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában