Helyi közélet

2018.07.07. 09:37

Fontos a tűzvédelem a szántóföldeken is

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Dohányozni gabonatáblán még a járművek vezetőfülkéjében sem lehet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Dohányozni gabonatáblán még a járművek vezetőfülkéjében sem lehet.

– A nyári betakarítási munkák során különösen fontos az erőgépek tűzvédelme, az aratás, valamint a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása. A kalászosok betakarítási és bálázási munkáiban csak olyan munkagép, illetve egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát az üzemeltető elvégezte, és rendelkezik legalább egy 21A és 113B vizsgálati egységtűz oltására alkalmas készülékkel – tájékoztatta lapunkat Dóka Imre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette: a tartalék üzem- és kenőanyagot a járműtől, géptől, kazaltól, gabonatáblától legalább 20 méterre kell elhelyezni, éghető hulladéktól, növényzettől mentes területen. Nem végezhető a gabonatáblán, szérűn és rostnövénytároló területén olyan javítás, karbantartás a járműveken, gépeken, amely nyílt láng használatával vagy üzemanyag elfolyásával járhat. Munkaszünet idején a gépet, járművet a lábon álló kalászos terménytől legalább 15 méter távolságra, ha ez nem megoldható, akkor három méter széles védőszántáson kívül kell elhelyezni. A gépek kezelője üzemeltetés közben nem hagyhatja el azokat.

Aratni lehetőleg közút, illetve vasútvonal mentén kell először." Dóka Imre

Dohányozni tilos!

– Az aratást lehetőleg közút, illetve vasútvonal mentén kell először elvégezni. A terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter távolságon belül el kell távolítani, és legalább három méter széles védőszántást kell alkalmazni. Dohányozni gabonatáblán még a gépek vezetőfülkéiben is tilos! Az aratás idején a gabonatáblától legalább 15 méter távolságra lehet dohányzóhelyet kijelölni, és ott megfelelő mennyiségű vizet kell elhelyezni – ismertette a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában