Helyi közélet

2018.07.12. 13:33

Húszezer évvel röpít vissza az időben

Nyíregyháza - Még dolgozni kell a jégkorszaki állatpark-bemutató tervein, hogy Európai színvonalú lehessen.

Nyíregyháza - Még dolgozni kell a jégkorszaki állatpark-bemutató tervein, hogy Európai színvonalú lehessen.

Mától néhány napon át a nagyközönség is láthatja a Váci Mihály Kulturális Központ aulájában azt a 12 pályamunkát, illetve építészeti tervet, amelyen megálmodták a szakemberek a Sóstói Állatpark legújabb – a jégkorszakot megjelenítő –, emblematikus látványelemét.

Nem volt könnyű dolga az építészkamara és az önkormányzat delegáltjaiból álló zsűrinek, derült ki a kiállítást megnyitó Veres István főépítész szavaiból, hiszen az állatkerti funkció mellett a pályázóknak egyszerre kellett szakmai, idegenforgalmi, vizuális, építészeti, környezetalakítási, és esztétikai feltételeknek is megfelelni.

– Dacára annak, hogy az építészek le vannak terhelve, a kiíró székhelyére 12 pályamunka érkezett, amiből ötöt sikerült is kiemelnünk – mondta el a városi főépítész, rámutatva, hogy volt olyan tervezőiroda, amelyik szembetűnő jelképszerűséggel fogalmazta meg a vízióját, olyan világot próbálva teremteni, ami a 20 ezer évvel ezelőtti világ mai elképzelésünknek megfelelő képét mutatja, míg mások – kissé háttérbe vonulva, és csupán keretet adva a témának – semleges formában, tömegben gondolkodott.

A kiállításmegnyitón természetesen Gajdos László állatpark-igazgató is jelen volt, aki nem rejtette véka alá, hogy meglátva a pályaműveket maradt némi hiányérzete, hozzátéve, hogy szerencsére két építésziroda – nem véletlenül nyíregyházi mindkettő – tudott adni olyan inspirációkat a meglévő vízióik mellé, amiből már ki lehet indulni.

Mivel a komplexumot 2020-ban már működtetni szeretnék, kissé föl kell pörgetni az eseményeket. A két nyertessel – a Gav-Art Stúdió Kft-vel, és a második pályamunkát jegyző DEKON Kft-vel hamarosan megkezdődnek majd a tárgyalások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában