Helyi közélet

2018.07.09. 17:17

Megyei kötődésű a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

Fehérgyarmat - Felszállt a füst: az eddigi alelnök, Szabó Zsuzsanna lett Galló Istvánné utóda a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) élén.

Fehérgyarmat - Felszállt a füst: az eddigi alelnök, Szabó Zsuzsanna lett Galló Istvánné utóda a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) élén. Az új elnök ezer szállal kötődik Szabolcs-Szatmár-Bereghez: Fehérgyarmaton született és a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett tanító szakos diplomát.

Öt esztendőre szól

Galló Istvánné januárban jelentette be, hogy nem indul újra a tisztség­ért. A PSZ elnöki pozíciójáért Csabalik Zsuzsanna, a miskolci középiskolai szervezet titkára, Szabó Zsuzsanna alelnök és Tarnay Attila Csongrád megyei elnök indult. A siófoki tisztújító kongresszuson nem a Galló Istvánnét bíráló jelöltekre, hanem az általa kijelölt irányvonal követését ígérő eddigi alelnökre voksolt a kongresszusi küldöttek döntő többsége. A megbízatás öt esztendőre szól, az alelnöki posztot Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás tölti be. – Legutóbb a tanév végi ünnepi titkári értekezleten jártam Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a nyíregyházi Inczédy-iskolában adtam át az Eötvös József-emlékérmeket – említette Szabó Zsuzsanna, aki székfoglalójában megjegyezte, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének új vezetése elkötelezett egy kormányokon átívelő oktatáspolitika megvalósításában.

A kormánnyal 2013-ban kötött megállapodást tekinti kiindulópontnak, az abban meghatározott és eddig meg nem valósult feladatok pedig prioritást élveznek a következő időszakban. Nagy feszültségeket generáló kérdésnek nevezte a pedagógusok munkaterheit, amelyek veszélyeztethetik a munkavégzést, ezért a munkaidő is elsőbbséget élvező kérdés számukra. Problémának tartja, hogy az életpálya-modell bevezetésekor a pedagógusok nem egyszerre kapták meg az ehhez társított bért, pedig a PSZ szerint ez mindenkinek jár, és a minőségi munkát el kell ismerni.

A Pedagógusok Szakszervezete Magyarország legnagyobb és legrégebbi oktatási érdekvédelmi csoportja, jogelődje az 1918-ban megalakult Magyarországi Tanítók Szakszervezete volt.

LTL


Névjegy

Születési idő: 1957

Születési hely: Fehérgyarmat

Iskolái: Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanító szak (Nyíregyháza), Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közoktatási és érdekképviseleti vezető (Budapest)

Pályafutása: tanítói munkáját a szolnoki Széchenyi Körúti Általános Iskolában kezdte, 1975-től a Pedagógusok Szakszervezetének tagja, 2000 óta alapszervezeti titkár, 2003-2008 között függetlenített titkár Jász-Nagykun-Szolnok megyében, emellett az országos vezetőség tagja, 2008 óta a szakszervezet alelnöke, a PSZ XXIX. Tisztújító Kongresszusa 2018. június 30-án elnökké választotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában