Helyi közélet

2018.08.21. 17:17

Mi békében ünnepelhetünk

Nyírbogát - A jubileumi emléktábla nem csupán az elődök előtt tiszteleg, Nyírbogát jelenlegi lakosainak is köszönetet mond.

Nyírbogát - A jubileumi emléktábla nem csupán az elődök előtt tiszteleg, Nyírbogát jelenlegi lakosainak is köszönetet mond.

„Isten, áldd meg a magyart” – áll a leleplezett emléktáblán, amelyet Nyírbogát 700 éves fennállása alkalmából készíttetett a nagyközség önkormányzata. A Béke téri Ifjúsági háznál tartott avatóünnepségen mondott beszédében dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő emlékeztetett: a több mint 3300 lakosú település a nevét az Árpád-korabeli Bogát vezérről kapta, aki az Észak-Erdélyi sószállítmányokat biztosította az ország belseje felé. A település környéke már a késő kőkorszak idején lakott volt, az első írásos emlék 1310-ből való. Birtokosai voltak a Kállayak és a Vayak is, de Bogát történetében két Bogáthy család is szerepet játszott. A 700 éves település határában található az Alföld legmagasabb pontja, a 183 méter magas Hoportyó.

Elődeinktől kapott örökség

– Szent István unokáinak, azaz nekünk, kötelességünk emlékezni és emlékeztetni a múltunkra, az elődeinktől kapott örökségre. Értékelnünk kell azt is, hogy a mi generációnk már békében ünnepelhet, miközben nem feledjük azokat, akik áldozatos munkájukkal, erőfeszítéseikkel kivették a részüket az ország, a település építéséből, védelméből. Sok család írta be a nevét Nyírbogát történelemkönyvébe, s a nagyközséget ma is dolgos, szorgos, tenni akaró emberek lakják, akiket céljaik elérésében – legyenek gazdák, vállalkozók, közalkalmazottak, egyházi szereplők, idősek, fiatalok – támogat a helyi önkormányzat. A most leleplezett emléktábla tehát nem csupán az elődök előtt tiszteleg, hanem a ma élő bogátiaknak is köszönetet mond – hangsúlyozta a település korábbi polgármestere, dr. Simon Miklós.

Istentisztelet és kóruszene

Az esemény a védőnői szolgálat új épületének átadásával, majd ökumenikus istentisztelet keretében Szent István-napi ünnepséggel folytatódott, végül a Cantemus XII. Nemzetközi kórusfesztivállal zárult a református templomban.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában