Helyi közélet

2018.09.04. 19:17

Acélos aranydiploma

Nyíregyháza - A közelmúltban vehette át a Miskolci Egyetem aranydiplomáját a nyíregyházi Termaschinen Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Terdik János.

Nyíregyháza - A közelmúltban vehette át a Miskolci Egyetem aranydiplomáját a nyíregyházi Termaschinen Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Terdik János.

A megyeszékhely gazdasági életében jelentős szerepet betöltő, 73 éves vállalkozóval ennek apropóján beszélgettünk és elevenítettük fel vele a színes életút állomásait. – Ömbölyben születtem (ahol azóta megkapta a díszpolgári címet is, a szerk.), erre különösen büszke vagyok. Anyám cselédként szült meg 1945-ben, apám ekkor már a fronton volt. A földosztás után a cselédházból a saját magunk építette házba költöztünk, a szüleimből így lettek gazdálkodó parasztok. Az általános iskolát Ömbölyben végeztem el, szegény, de nagyon boldog gyerekkorom volt. Családunkban öt gyermek született, anyám háztartásvezetése és apám gazdálkodásának eredményeképpen a faluban elfogadható szinten éltünk – emlékezett vissza a „kezdetekre” Terdik János, aki a középiskolai tanulmányait már a karcagi Gábor Áron Gimnáziumban végezte, ahol kollégista volt.

Magas szintű képzést kapott

– A hátrányos helyzetem javításában a hozzáértő nevelő tanárok, illetve az igazgató is sokat segített. A gimnáziumi érettségi után a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán folytattam a tanulmányaimat. Az egyetem kiváló, magas szintű elméleti felkészítést biztosított, ebből azóta is tudok meríteni. Nagyhírű professzorokat hallgathattam. A tankörbe szervezett rendszer nagyon előnyös volt, több évfolyamtársammal, szobatársammal ma is tartom a kapcsolatot. A diplomám sikeres megvédése után 1968. július 13-án házasságot kötöttem Kocsmár Borbála matematika-fizika szakos tanárnővel. Mindkettőnket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez kötött a társadalmi-tanulmányi szerződésünk. A feleségem a megyei művelődési osztályhoz került, én pedig az akkori Gépjavító Vállalat Megyei Igazgatóságához, amiből később megalakult a Mezőgép Vállalat.

– Itt augusztus elsején kezdtem gépjavítóként, mégpedig a vállalat fehérgyarmati gyáregységében. Ezután Tiszavasváriba kerültem, 1975-ben pedig a Mezőgép központjában, Nyíregyházán dolgozhattam tovább – fogalmazott Terdik János, majd hozzátette: 1969-ben megszületett a gyermeke, János, aki közgazdasági egyetemet végzett, jelenleg pedig a 180 alkalmazottat foglalkoztató egri Vilati Gyártó Zrt. többségi tulajdonosa és ügyvezetője. – Egy unkám van, Boglárka, aki apját követve a Corvinus Egyetem BSC képzését fejezi be hamarosan – mondta Terdik János.

TG


Big River Steel projekt

– A cég működése során, aminek már huszonnégy éve, nagyon sok, számomra „szép” dolgot gyártottunk. Acélpántot csévélő gépeket exportáltunk Chilébe, Oroszországba. Különböző, úgynevezett lándzsákat is készítettünk az acélipar számára, ilyen volt például a Dél-Koreába kiküldött három darab oxigén lándzsa. Az USA-ba is bedolgoztunk, részt vettünk a Big River Steel projektben, ennek keretében gyártottunk különféle acéltermékeket. Az amerikai cég az Arkansas állambeli Osceolában, egy blokkban épített fel egy acélművet, egy hengerművet és egy horganyozóüzemet – fogalmazott Terdik János.


[related-post post_id="3969600"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában