Helyi közélet

2018.09.11. 12:57

Kötetbemutató és kiállításmegnyitás

Nyíregyháza - A művészházaspár közös kiállítását is láthatják az érdeklődők.

Nyíregyháza - A művészházaspár közös kiállítását is láthatják az érdeklődők.

Kötetbemutatóra és kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket szerdán fél ötre a megyei könyvtárba, az esemény középpontjában Káli-Horváth Kálmán és felesége, Borkó Marianna állnak.

Káli-Horváh Kálmán Tiszakóródon született, két éves korától állami gondozásban nevelkedett. Képzőművészeti szempontból a berkeszi és a tiszadobi évek voltak meghatározóak: Berkeszen Sárossy Attila művésztanár rajzszakkörébe járt, Tiszadobon köré és Balogh Tibor barátja köré spontán alkotókör szerveződött, amely utóbb „Tiszadobiak” néven vált ismertté.

Új képzőművészeti vízió

Ezen a talapzaton alakult meg feleségével, Borkó Mariannával a Magyarországi Roma Galéria Egyesület, amely egy évtizeden át biztosította az alkotás, a szakmai kibontakozás, és az országos megmutatkozás kereteit. Kálmán a Ki-Mit-Tud?-on versmondóként robbant be a köztudatba 1997-ben. Ezt követően televíziós diplomát szerzett, jogot hallgatott, dolgozott pedagógiai területen, Dániában is élt, majd megalapították a Free-presszionista Kortárs Művészcsoportot. Képző- és előadóművész, de költőként is ismerhetjük. Felesége, Borkó Marianna megismerkedésük után az ő hatására kezdett el ismét festeni. Az áttörést és a művészeti felszabadulás időszakát a 2007–2008-ban, Dániában töltött évek hozták meg, ahonnan férjével együtt egy új képzőművészeti vízióval tért haza. Ennek eredményeként 2013-ban megalapították a Free-Presszionisták elnevezésű kortárs művészcsoportot. Azóta számos kiállításuk volt itthon és külföldön.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában