Helyi közélet

2018.09.09. 16:03

Sínen van a NépmesePont: megnyílt a Vasutasban

Nyíregyháza - Új, (nép)mesés korszak kezdődött a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár életében.

Nyíregyháza - Új, (nép)mesés korszak kezdődött a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár életében.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy VOKE Vasutas Művelődési Ház. Százkét éve működik a jelenlegi helyén, különböző funkciókat töltött be a bő évszázad során, most viszont egy új korszak kezdődik az intézmény életében.

Ment, mendegélt a király, mígnem egyszer csak belépett a Toldi utcai birodalom ajtaján. Vasárnap csöppségek várták, akik a szüleiktől megtudták: kitárja a kapuját a Hetedhét Mesevilág NépmesePont. Nem csak terülj, terülj asztalkám volt, hanem szebbnél szebb berendezési tárgyak, ízlésesen kialakított Mesevonat és pezsgő hangulat.

– A népmese kincs, amit meg kell becsülni. Az a gyermek, amelyik népmesét hallgat, felnőttként kreatívabb lesz és bővül a szókincse. Könnyebb feldolgoznia a kudarcot és a sikert. A népmese a közös kulturánk alapja, szimbolikája, a következő generáció számára is összetartó erőt jelent – fogalmazott dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes videoüzenetében.

Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával modern, a néphagyományokat a középpontba helyező Népmesepontok jönnek létre országszerte mintegy 1,2 milliárd forintból, ebből 80 millió forint jutott Nyíregyházára.

– A népmese biztat, lelkesít és tanít. A ráadást a szóbeliség jelenti, hiszen semmivel sem pótolható, amikor a szülő mesél a gyermeknek. A Családok évében a NépmesePontok azzal a küldetéssel jönnek létre, hogy a legkülönfélébb programokon, rendezvényeken értékkel gazdagodjanak az oda betérők – közölte dr. Sölch Gellért, az EMMI stratégiai helyettes államtitkára.

Dr. Lutter Imre ékes példája annak, hogy igenis lehet valaki próféta a hazájában. Nemrég Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki a Magyar Versmondók Egyesületének elnökét, a Magyar Kultúra Lovagját, ezúttal pedig a NépmesePontok szakmai munkájában vállalt szerepet:

– Nyíregyházán születtem, amikor itt vagyok, hazatérek. Az impozáns hely a VOKE gyönyörű ékköve lett. Ez lehet menedékhely vagy izgalmas fantáziabirodalom, a lényeg, hogy aki ide betér, jól érezze magát és feltöltődve távozzon.

Tormási Géza önkormányzati képviselő a mesés valósággal rukkolt elő:

– Öt gyermek édesapjaként és tizenegy unoka nagyapjaként tudom, hogy a népmesének óriási ereje van. Bárki is találta ki, hogy NépmesePontok az országnak, megemelem a kalapomat előtte.

Vasárnap délután programok sokasága várta az érdeklődőket, aki nem hiszi, járjon utána.

– Mivel a megyében ez az egyetlen NépmesePont, kibővül a VOKE szerepe. Nyitunk a végtelenség és a kortalanság irányába az egyedi látványvilággal, a modern eszközrendszerrel és a tradicionális értékek tárházával – jegyezte meg Malamidesz Szilvia intézményvezető, a NépmesePont szakmai vezetője. Itt a vége, fuss el véle!


Mesevonatot dekorált

– Édesapámmal együtt dekoráltuk ki a Mesevonatot, szerintem nagyon jól néz ki. Otthon is szoktunk népmesét olvasni, de nekem nincs külön kedvencem, mindegyik egyformán tetszik. Biztosan sokszor jövök el máskor is a NépmesePonthoz – ígérte Malamidesz Nikosz Leonidasz, a nyíregyházi Eötvös Iskola 4. a osztályos tanulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában