Helyi közélet

2018.10.06. 16:57

A jelképes csengőszó hívta

Baktalórántháza - Októberben még kellemesen cirógatnak a nap sugarai, de már útnak indultak a melegebb éghajlatra a fecskék, gólyák és társaik. A sok színben pompázó fák levelei festők vásznaira kívánkoznak.

Baktalórántháza - Októberben még kellemesen cirógatnak a nap sugarai, de már útnak indultak a melegebb éghajlatra a fecskék, gólyák és társaik. A sok színben pompázó fák levelei festők vásznaira kívánkoznak.

Az élet csodája, kicsi és nagy gyermek számára a szeptember elsejei csengőszó a tudás vára kapujának kitárulását, az új tanév kezdetét jelzi.

Így volt ez hosszú éveken, évtizedeken át Barsy Csabáné Fazekas Anna életében is hat éves korától nyugdíjba vonulásáig.

Egy öt gyermekes Mátészalkán élő család legidősebb gyereke. Hat éves korában már az első osztály végén elhatározta, hogy tanár lesz.

1964-ben érettségizett a fények városában, szülőhelyén az Esze Tamás Gimnáziumban.

Olyan családban nőtt fel, ahol a tudás érték volt. A vasutas édesapa azt adta útravalónak, a tudás az, amit soha senki nem vehet el tőled. Az édesanyától az irodalom, a művészetek, a zene szeretetét, az idegen nyelvek tanulása iránti igényt kapta örökségül. „Ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy" - mondta a mama. A kis Anna tíz éves korától orosz, német, francia nyelveket kezdett el tanulni.

A Nyíregyházi Egyetem jogelődjébe, a Tanárképző Főiskola magyar - orosz szakára nappali tagozatra nyert felvételt, de tanulás mellett a munka is várt rá. Két-két évet tanított Nyírparasznya és Besenyőd Általános Iskoláiban, közben tanult.

1968. szeptember 3-án államvizsgázott és Baktalórántháza Általános Iskolájába került, azt követően, 1973-ban, az akkori Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet, a mai Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanára lett.

Tudását igyekezett gyarapítani, az élethosszig tartó tanulás híve, másoddiplomát szerzett történelemből.

A jövő mezőgazdasági szakembereit szép magyar beszédre, hazaszeretetre, egészséges életmódra, pontos munkavégzésre, kulturált szórakozásra, egymás megbecsülésére, tanáraik, szüleik és az idősek tiszteletére, a hagyományok őrzésére nevelte.

Humán munkaközösség-vezetőként számtalan továbbképzés, vers- és prózamondó verseny, színházlátogatás, író - olvasó találkozó, honismereti, tantárgyi és játékos vetélkedők elindításában vett részt. Megyei és országos versenyekre készítette fel tanítványait.

1965-ben férjhez ment. Két gyermek, öt unoka, két dédunoka aranyozza be életüket.

A nyugdíjas pedagógus ma is aktív. A városi Arany Ősz Népdalkör, a Cantate Vegyeskar tagja, a Vay Ádám Középiskola Nyugdíjasai Egyesület elnöke, időnként a város krónikása is.

Ősz van. A jelképes csengőszó Barsy Csabáné Fazekas Annát a Nyíregyházi Egyetemre hívta, ahol magas színvonalú ünnepség kertében, a jövő és a múlt találkozásakor a „gólyák” jelenlétében adták át a színesokleveleket a régieknek, többek között az ő számára Aranydiplomát nyújtott át Vassné Figula Erika rektor asszony.

Szeptember 8-án a városi ünnepségen, Nagy Lajos polgármester úr a képviselő-testület döntése alapján, mások mellett, az oktatás és közösségi munka területén végzett kiemelkedő munkájáért: a „25 éves Baktalórántháza Városáért” kitüntetést adományozta Barsy Csabánénak.

Gratulálunk Baktalórántháza város Vezetőinek és kívánom, hogy Keresztanyámmal együtt sok-sok szép évük legyen!

- Palóczy Tímea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában