Helyi közélet

2018.10.31. 09:51

A könyvek varázslatos és modern birodalma lett

Nyíregyháza - Tizenhét millió forintból újult meg a megyei könyvtár Vécsey utcai fiókkönyvtára.

Nyíregyháza - Tizenhét millió forintból újult meg a megyei könyvtár Vécsey utcai fiókkönyvtára.

Arra a könyvtárra, amelyiknek a felújítás utáni újranyitására annyian várnak, hogy nem férnek be az épületbe, bizony, nagy az igény. Ez történt kedden délelőtt a Vécsey utcai fiókkönyvtár ünnepélyes átadásán, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy az eredetileg bentre tervezett köszöntőket és szalagvágást a szemerkélő eső ellenére a bejárat elé „költöztetik”, hogy minden olvasó részese lehessen a régen várt eseménynek.

Nagyobb oktatási tér

– Az írásnak és az olvasásnak a szeretete, fontossága a történelem során végigkísérte a társadalmat. Mióta a nyomtatott könyvnek van digitális „ellenfele”, mindig arra buzdítom az embereket, hogy járjanak könyvtárba, mert a kötetek lapozgatása sokkal nagyobb élményt nyújt. Nem beszélve arról, hogy ezáltal bővül a szókincsük és a tudástáruk – mondta dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: természetesen ma már a könyvtár nem csak arról szól, hogy bemegyünk, leülünk és olvasunk. Ez egy közösségi tér, ahová programokat szerveznek, és ahol a digitális technika hívei is kölcsönözhetnek e-book-okat és olvasókat egyaránt. A látássérültek pedig hangoskönyvek széles kínálatából válogathatnak.

– A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 120 millió forintos uniós támogatást nyert tanulást segítő infrastrukturális fejlesztésre, amiből több mint 17 millió forintot fordítottunk a Vécsey utcai fiókkönyvtár felújítására. A beruházás során akadálymentes bejáratot és nagyobb oktatási teret alakítottunk ki, olvasói mosdó épült, klímaberendezéssel gazdagodott az épület. Emellett átalakítottuk és bővítettük az elektromos hálózatot, kicseréltük a nyílászárókat, valamint 6,5 millió forint értékben a teljes bútorzat is megújult – sorolta Tomasovszki Anita könyvtár­igazgató. Kifejtette: a projekt befejező részében, 2019 első felében közel kétmillió forint értékű informatikai berendezések érkeznek a fiókkönyvtárba. Olvasói internetsarkot alakítanak ki, a gyerekek kipróbálhatják a mesetabletet, digitális képzéseket támogató eszközök várják az olvasókat.

Az egyik legforgalmasabb

– A pályázat eredményeként a fiókkönyvtár már alkalmas harminc ember befogadására, különböző oktatási formák megvalósítására, de csoportos könyvtárhasználati, ismeretszerző foglalkozás, vetélkedők, író-olvasó találkozók, családi programok megtartására is. Bízunk benne, hogy örömmel veszik birtokba a város egyik legforgalmasabb fiókkönyvtárát.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában