Helyi közélet

2018.10.10. 09:08

A minőségi életért

Nyíregyháza - A koraszülöttek ellátásában mutattak be új módszereket nemzetközileg elismert szakemberek.

Nyíregyháza - A koraszülöttek ellátásában mutattak be új módszereket nemzetközileg elismert szakemberek.

– Az életmentésről a minőségi élet biztosítására tevődött át a hangsúly a koraszülöttek ellátásában és gondozásában – hangzott el az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány kétnapos konferenciájának záró napján. A koraszülött mentorprogram világszerte több helyszínen fut, október 9–10-én Nyíregyházán nyújtott módszertani segítséget. A találkozón angol trénerek adták át tudásukat.

Mintegy 40 neonatológus, intenzív terápiás nővér, és ápoló vette körül Inga Warren-t és Mary O’Connor-t, a konferencia gyakorlati foglalkozásán. A két szakember szituációkba ágyazva mutatta be, hogyan vizsgálható meg egyszerűen, gyorsan egy koraszülött baba szeme. Végignézték, hogyan kell megnyugtatni az újszülöttet fürdetés, szájápolás előtt, és milyen pózból a legkényelmesebb felemelni őket, hiszen köztudott, hogy a koraszülöttek sok szempontból speciális bánásmódot igényelnek. A fogásokat a jelenlévők pillanatok alatt elsajátították.

Családcentrikus ellátás

– Előremutató és hasznos konferencián vagyunk túl, rengeteg újdonságot tanultunk meg a koraszülöttek ellátásában annak érdekében, hogy minimalizálják a stressz­hatást, az idegrendszeri károsodást, amit a koraszülöttség alapvetően magában hordoz – mondta el dr. Merő Gabriella neonatológus. – A gyakorlatok elsősorban a szakembereknek szóltak, de ebben az úgynevezett családcentrikus fejlődéstámogató ellátásban a praktikus mozzanatsorokat átadjuk a mamáknak is, így az első időszakban aktívan segíteni tudják az újszülöttek kórházi ellátását – összegezte tapasztalatait a főorvos.

– A kötődés szempontjából fontos, hogy az édesanya az első perctől kezdve a gyermeke mellett legyen, a nyíregyházi kórház ebben élen jár, s a vendégek is megdicsérték a családbarát centrumot – mondta el dr. Horváth Zsolt, a rendezvény főszervezője. A doktor hozzátette: – Azon dolgozunk, hogy a kórházak ne tömegellátást nyújtsanak, hanem a koraszülöttek igényeihez igazodó, korszerű gondozást végezzenek az intézményekben. Ez a program is ezt a célt szolgálja – tette hozzá. A konferencia anyagát egy angol – magyar nyelvű tankönyvben is kiadják, és eljuttatják az ország koraszülöttekkel foglalkozó szakembereihez.

KO

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában