Helyi közélet

2018.10.28. 13:36

Angyali ez a kerti növény, meghálálja a törődést

Baktalórántháza - Annak ellenére, hogy az angyaltrombita mérgező, még mindig ez az egyik leglátványosabb és legkedveltebb nyári virág a kertben. Formás tölcsérei különösen finom illatot árasztanak, de mellette szól az is, hogy gondozása egyszerű, kevés erőfeszítést igényel. A hideg beköszöntével érdemes néhány tanácsot megfogadnunk, hogy sikeresen teleltethessük át.

Baktalórántháza - Annak ellenére, hogy az angyaltrombita mérgező, még mindig ez az egyik leglátványosabb és legkedveltebb nyári virág a kertben. Formás tölcsérei különösen finom illatot árasztanak, de mellette szól az is, hogy gondozása egyszerű, kevés erőfeszítést igényel. A hideg beköszöntével érdemes néhány tanácsot megfogadnunk, hogy sikeresen teleltethessük át.

– Az idén most virágzik utoljára a szabadban, nekem harmadjára virágoztak ebben az esztendőben – tájékoztatta lapunk kertbarát olvasóit Némethné Csubák Éva, majd hozzátette: a hidegebb idő beálltával azonnal be kell vinni fagymentes helyre az angyaltrombitát, ha azt szeretnénk, hogy tavasszal is virágokat hozzon.

– A szabad földben lévőket dús gyökérzettel, földlabdával együtt ássuk ki, helyezzük nagy cserépbe vagy dézsába, és feltétlenül vigyük fedett helyre. Téli pihenése során leveleit lehullajtja, ekkor erősen metsszük vissza, valamint az öntözését is fogjuk vissza. Világos vagy sötét helyen teleltessük. Ekkor úgy tűnik, mintha nem lenne benne élet – adott hasznos tanácsokat Némethné Csubák Éva.

Meghálálja a gondoskodást

– Amennyiben az lehetséges, tizenöt foknál melegebb helyiségben ne teleltessük, mert ebben az esetben idő előtt elkezd kihajtani, és megjelennek rajta a tetvek. Sokaknak télen kipusztul, nem sikerül átteleltetni az angyaltrombitát, ám ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, a tavasz beköszöntével újra kihajt, meghálálja majd a kímélő téli gondoskodást, és nagy örömünkre dús virágpompával fog megajándékozni bennünket. Nyáron egyébként szereti a bő öntözést, de nem tűri a pangó vizet. Várjuk meg, amíg földje kissé elkezd kiszáradni, de még nem lankad. Ekkor kaphat bőséges öntözést, tápoldatot, a kálium pedig segíti a dús virágzást – tanácsolta Némethné Csubák Éva, majd felhívta a figyelmet: az angyaltrombita szaporítása hajtásdugványról történjen!

– Törjünk le egy hajtást, állítsuk vízbe, és hamarosan kis szőrgyökereket ereszt. A kis dugványt helyezzük földdel telt cserépbe, ültessük bele, a leveleket vágjuk vissza felére, hogy minél kevesebbet párologtasson. Hamarosan megjelennek az új, kis levelek, és „kész” is az új növényünk. Tetszetős, dekoratív, szoliterként is megállja a helyét az udvaron – emelte ki Némethné Csubák Éva, majd aláhúzta: vigyázzunk, gyermekektől, háziállatoktól tartsuk távol, mert mérgező!

TG


A virágról részletesen

Az angyaltrombita (Brugmansia) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe tartozó, a burgonyafélék (Solanaceae) családjának egyik nemzetsége hét fajjal. Sokáig a maszlag (Datura) nemzetség részének tekintették, majd újra önálló nemzetséggé minősítették. Közép- és Dél-Amerikából származik; de látványos virágzata miatt már a 17. században kedvelt dísznövény volt; Magyarországon főleg vidéki kúriákban ültették. A világ számos trópusi, illetve mediterrán éghajlatú részére betelepítették. Mintegy 1,5 méter magasra növő cserje, kisebb fa vagy kúszócserje. Egyes fajok évelők, mások egynyáriak. Illatos, nagy, trombita alakú virágai rendszerint elefántcsontszínűek vagy fehérek – szórványosan sárga, rózsaszín és kék virágú fajták is előfordulnak. A trombita alakú tölcsér az öt, összeforrt sziromlevélből alakult ki. Termése bogyó. Trópusi növény lévén fagyérzékeny (a 4–12 °C-ot már megsínyli), ezért a Kárpát-medencében a szabadban nem telel át. Víz- és tápanyagigényes; a tápanyag utánpótlásáról rendszeresen gondoskodni kell. A közvetlen napfényt általában jól tűri, de félárnyékban tovább (júniustól az első fagyokig) virágzik. Dézsába ültetve meg kell karózni, nehogy a szél letörje a koronáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában