Helyi közélet

2018.10.25. 16:52

Az ormány után a kormánynál

Nyíregyháza - A születése óta vak Karvai Sándor előbb cirkuszban járt, majd elektromos golfautót vezetett.

Nyíregyháza - A születése óta vak Karvai Sándor előbb cirkuszban járt, majd elektromos golfautót vezetett.

Autós világrekordra készül a vak sofőr – írtuk a Kelet-Magyarországban Karvai Sándorról, a víg kedélyű rádiósról (aki a Balassagyarmaton és vonzáskörzetében, valamint online rádióként a világhálón is élvezhető Megafon FM műsorvezetője). Fél éve Balatonszepezden úgy ült a Nissan Leaf kormányához, hogy kilométereken át vezette az elekromos autót a település lezárt főútján. Születése óta vak, ezzel az érzéssel él együtt azóta. Cikkünket olvasta Szabó Gergő, Sóstó gondnoka, aki felvette vele a kapcsolatot, és végül igazi cirkuszba torkollott a történet.

Golfautót vezetett

– A Richter cirkusz egyik nyíregyházi előadásán autista és vak látogatókat látott vendégül. Így került szóba többek között Karvai Sándor invitálása is, akit azzal a céllal is hívtunk meg, hogy ha már itt van, akkor vezesse a városgondnoki elektromos golfautót – ecsetelte Szabó Gergő, a NyírVV Nonprofit Kft. alkalmazottja.

– Természetesen egy pillanatig sem hezitáltam, köszöntem szépen az ajánlatot, és feleségemmel, Anitával, aki a bal szemével negyvenszázalékosan lát, örömmel utaztunk el Nyíregyházára. Értünk jöttek, tehát a kocsikázást sem kellett megszerveznünk. Aztán a cirkuszban a narrátor végig közvetítette az előadást. Nagyon érdekes volt. A műsor után odaálltam az elefánthoz, és amikor az ormány közelített, úgy éreztem, mintha egy hajszárító lett volna – idézte fel a cirkuszi élményeit Karvai Sándor, aki sorstársaival hálás a szervezőknek és a cirkusznak egyaránt.

Az éjszakát szállodában töltötték. Sötétben, mert az életükben e tekintetben az áramnak nincs jelentősége. Viszont a másnap igencsak felvillanyozta őket.

– Engedély hiányában nem mehettünk közútra, így a körbekerített nagy belvárosi parkolóban vezette Sándor a golfautót. Láttam rajta a semmihez sem hasonlítható lelkesedést. Folyamatosan beszélt, mondta, hogy éppen mit tapasztal – említette Szabó Gergő, akinek korábban nem volt része ilyen élményben. A vak sofőr az előző napi ormányközeli élmény után ezúttal a kormányt szorongatta.

– Nehéz szavakba önteni azt, ami velem történt. Már korábban is vezettem elektromos autót, de ez egészen más volt. Ugyanis a végén kaptam egy Braille-írással készült oklevelet, amire az volt írva: A balesetmentes közlekedésért. Ez annyira meghatott, hogy könny szökött a szemembe – vallotta be Karvai Sándor.

A vakmerő tevegelés

Karvai Sándor tavaly életében először tevegelt a Nyíregyházi Állatparkban. Akkor megjegyezte: „Az a legnagyobb kincs, hogy élhetünk, minden napot új csodának fogok fel. Tök jó érzés volt a tevén ülni. Remek innen a kilátás. Ugye, milyen vakmerő vagyok?” A Hungaroringen vezethetett buszt úgy, hogy senki nem ült benne rajta kívül. Tett egy teljes kört, miközben a mögötte lévő járműből head-setről navigálta Borsi Gergő hatszoros magyar bajnok autóversenyző. Jetskizett és motorozott is már vak létére, tankot és quadot is vezetett – természetesen nem forgalomban és óriási sebességgel, de kipróbálta mindegyiket.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában