Helyi közélet

2018.10.03. 14:13

Bankókra írt történelem

Nyíregyháza - Gyakran nem is gondolnánk, mennyi hasznos történelmi tudnivalót rejtenek a fizetőeszközeink.

Nyíregyháza - Gyakran nem is gondolnánk, mennyi hasznos történelmi tudnivalót rejtenek a fizetőeszközeink.

A történelem az életünk minden területét áthatja, s még akkor is szembesülhetünk vele, amikor kihúzunk a zsebünkből némi készpénzt, hiszen azon a múltunk jelentős történelmi személyiségeit találjuk. Ezt a párhuzamot használta ki a több mint ezeréves lengyel-magyar barátság jegyében a nyíregyházi Jósa András és a Rzeszów-i múzeum. A testvérvárosi, azon belül a múzeumközi együttműködés keretében megegyezés született a Bankjegyekre írt lengyel-magyar történelem című tárlat közös bemutatásáról, méghozzá azzal a céllal, hogy közelebb vigyék a történelmet az elsősorban 10-13 éves tanulókhoz.

– Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát, vitéz, s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre – többek között ezzel a közismert mondókával nyitotta meg szerdán a kiállítást dr. Rémiás Tibor, megyei hatókörű múzeumigazgató, néhány érdekes adalékkal igazolva a két népet eltéphetetlen szálakkal összefűző, a világon ritkaságszámba menő kapcsolatot.

Az sem volt érdektelen, amit a két nemzet 6-6 papírpénzéről elmondott, majd végül egy 13 millió forint értékű, 175 ezer lengyel 200-as złoty briketté zúzott példányát is bemutatta.

S hogy az iskolások ne csak nézzék, de meg is tanulják a bankóra nyomott történelmet, élményközpontú, interaktív, minden korosztály számára érthető, társasjátékkal oldottá tett foglalkozásokat tartanak a számukra, egészen november 30-áig. Minderről már Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógus beszélt, elárulva azt is, hogy az első 20 csoport tagjai között ajándékcsomagokat osztanak majd szét.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában