Helyi közélet

2018.10.26. 14:28

Egy merész javaslat: szavazati jogot a gyerekeknek!

Nyíregyháza - Tovább keresik az eredményes megoldást a kutatók hazánk népességcsökkenésének megállítására.

Nyíregyháza - Tovább keresik az eredményes megoldást a kutatók hazánk népességcsökkenésének megállítására.

Az augusztus 20-án Magyar Szent István-renddel kitüntetett nyíregyházi születésű magyar-amerikai demográfus, Demény Pál szerint hatékony családpolitikával kell növelni a születések számát, és megállítani a népességfogyást.

Szavazati jogot a gyerekeknek

Azt javasolja, hogy a gyermekeknek is szavazati jogot kellene adni, amit az anya gyakorolna. Ez a változtatás, ha nem is növelné meg a születések számát, de ráirányítaná a kormányok és a társadalom figyelmét a jövő generációira. Az öregedő európai társadalmakban a választásokon a nyugdíjasok jóval aktívabbak, ezért a pártok elsősorban az ő érdekeiket tartják szem előtt.

A másik javaslata, hogy a foglalkoztatott gyermekek nyugdíjjárulékának egy részét át kellene utalni a szülőnek, ami méltányos lenne az áldozataikért, másrészt a szülők is nagyobb gondot fordítanának gyermekeik nevelésére, taníttatására. Demény professzor javaslatait eddig sehol nem vezették be, de optimista mindkét ajánlásával kapcsolatban.

A kormányzati elképzelések szerint Magyarországon a mai 1,45-ös teljes termékenységi arányszámot (az egy anyára jutó gyermekszámot jelenti) 2030-ra 2,1-re kellene növelni, amivel elérhető lenne az ország népességfogyásának megállítása. A tervvel kapcsolatban többen kételyüket fejezik ki, mert az ország népessége akkorra több mint 1 millió fővel csökkenhet és nincs garancia arra, hogy a remélhetően bőkezűbb intézkedések sikereket hoznak. Az éves szinten 40 ezerrel több élve születés a jelenlegi 92–93 ezerhez képest azért is tűnik csaknem elérhetetlennek, mert egyre fogy a szülőképes korosztályba tartozók száma. Az elmúlt 6–7 évben hiába nőtt a termékenység 1,25-ről 1,45-re, alig több mint 90 ezer gyermek született.

Többrétű családtámogatás

A Valóság című folyóiratban megjelent tanulmány szerint Szegedi László történész javaslata megoldást jelenthet, aki a családtámogatási rendszert alapjaiban változtatná meg.

A társadalomban – úgy véli – háromféle ember/család található; az első azok, akik egyáltalán nem akarnak gyermeket, ők gyakran anyai/szülői ösztöneiket kedvenc háziállataik babusgatásában élik ki. A másodikba azok ­tartoznak, akik 1–2–3 gyer­meket nevelnek, amit általában családfenntartási ösztönből indíttatva vállalnak fel. (A szerző szerint a számukra kifizetett állami szociális juttatás kidobott pénz, mert ettől több gyermeket úgy sem fognak produkálni.) A har­madik azok, akik örömmel vál­lalnának 6–8–10 gyermeket is, ők azonban ezt nem tehetik meg, mert anyagi nyomorba döntenék családjukat. Rájuk kell tehát koncentrálni, akik a 3. csoportba tartoznak, vagy ide szeretnének kerülni, ezért rájuk kell összpontosítani a maximális támogatásokat.

Számításai szerint egy ötgyermekes családnak havi 250 ezer forint (gyermekenként 50 ezer Ft) már fedezné a gyermeknevelés költségeit. Az országnak ez nem jelentene megoldhatatlan gazdasági nehézséget, mert 100 ezer családra számítva a jelenlegi családtámogatási összeg egytizedéből kifizethető lenne. A támogatás összegét szerinte feltételekhez kellene kötni (iskolai végzettség, munka, megfelelő szociális és erkölcsi állapot).

E sorok írója szerint 50 milliós Magyarországról vizionálni és 2018-ban arról írni, hogy az anyák egy nem marginális csoportja majd 6–8–10 gyermek vállalásával fog hozzájárulni az ország népesedési gondjainak megoldásához, nem túl életszerű. A gondolatgazdag tanulmány értékeit a fentiek jelentősen gyengítik.

Kínában ezekben a hetekben jelentik be a 40 éve tartó szigorú születéskorlátozás teljes feloldását.

Nem avatkoznak be

Az „egy gyermek politika” súlyos károkat okozott a férfi-nő összetételben, a munkaerőhiány kialakulásában és a felgyorsult öregedési folyamatban. A 2015-ben bevezetett „két gyermek politika” hatására a 2015. évi 16,6 millió élve születésszám 2016-ra 17,9 millióra nőtt, de 2017-re 17,2 millióra csökkent. A fő okot abban látják, hogy a fiatalok körében igen gyenge a hajlandóság a több gyermek vállalására.

Nagy kérdés, hogy a jelen és a jövő fiataljainak szabadsága, jóléte hogyan egyeztethető össze azzal, hogy utódaikra is egy élhető és fenntartható világot hagyjanak.

Prof. Hajnal Béla

az MTA Demográfiai Bizottságának tagja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában