Helyi közélet

2018.10.13. 19:46

EP-választás - Gulyás: a jövő évi voksolás a nemzeti önvédelemről szól

Nyíregyháza - A 2019-es európai parlamenti (EP-) választás tétje Magyarország számára az ország által megkötött szerződések betartásáról és éppen ezért a nemzeti önvédelemről szól - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Nyíregyházán megtartott fórumán, szombaton.

Nyíregyháza - A 2019-es európai parlamenti (EP-) választás tétje Magyarország számára az ország által megkötött szerződések betartásáról és éppen ezért a nemzeti önvédelemről szól - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Nyíregyházán megtartott fórumán, szombaton.

Gulyás Gergely értékelése szerint jelenleg egyes politikai erők az Európai Uniót egyébként nem érintő területeken próbálnak egy Magyarország és Európa számára elfogadhatatlan és komoly veszélyt hordozó ideológia jegyében újra és újra beavatkozni.

Ezek a törekvések demokrácia- és jogellenesek, nem áll mögöttük választói akarat, és ellentétesek azokkal a szabályokkal, amelyek az EU működését meghatározzák - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, ezekkel szemben demokratikus alapon lehet fellépni, erre pedig jó alkalom lesz a jövő májusi EP-választás.

Az IKSZ őszi hétvégéjének keretében megtartott fórumon Gulyás Gergely kiemelte, fellépni nem az európai együttműködés ellen kell. Közölte, ami ideológiai szempontból az elmúlt hónapokban és években Magyarországgal szemben történt, azt bizonyítja, hogy Európa keleti és nyugati fele között a korábban gondoltaknál is nagyobb társadalmi különbségek vannak.

A kontinens középső-keleti része még nem adta fel a hagyományos és tradicionális értékeket, amelyek mentén korábban nélkülünk, a "mi szovjet rabságunk alatt" a nyugati együttműködés az Európai Közösség keretében létrejött - fogalmazott a tárcavezető.

Mint mondta, a velünk szemben állók beszélnek elfogadásról és toleranciáról, ehhez képest ma Európát egy a saját véleményétől eltérő álláspontot elfogadni képtelen, "agresszív és intoleráns szélsőség uralja, akik egyébként önmagukat pillanatnyilag liberálisnak nevezik".

Hozzátette, mindenkinek el kell fogadni az Európában sokféle értékválasztásra lehetőséget adó, Magyarország által 2004-ben megkötött uniós együttműködést.

"Nem kívánjuk megmondani másoknak, hogyan kell gondolkodni, viszont ezt fordítva is elvárjuk" - jelentette ki Gulyás Gergely.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, az EP-választás komoly lehetőség és hosszabb távon befolyásolhatja Magyarország jövőjét.

Úgy vélte, az európai jobbközép-kereszténydemokrata tábor számos, nem magyar képviselője kezdi elveszíteni az "orientációs pontjait" és mintha nem merné már felvállalni a korábbi értékeket. Ugyanakkor a másik, balliberális, a középre húzás jeleit mutató politikai tábor "megpróbálja kiharapni a saját szeletét" a jobbközép közösségből - tette hozzá.

A jobbközép oldalnak nem szabad belecsúsznia a saját "belső civakodásaiba", mert az a választók felé nem jó üzenet, vagyis a nem magyar jobboldali politikai erőknek vissza kellene térniük a korábbi értékekhez - mondta Novák Katalin.

A két kormánypárti politikus a moderátori kérdésekre adott válaszaiban a határon inneni és túli magyar fiatalok boldogulásának támogatását, illetve itthon tartását, a falvak infrastruktúrájának és népességének emelését, a biztonságos és családbarát ország kialakítását, a közösségek erősítését, és a határon túli - elsősorban a háborús konfliktus által érintett kárpátaljai - magyarok segítését nevezte fontos feladatnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában