Helyi közélet

2018.10.10. 09:38

Érdekli a fiatalokat a bíróság

Nyíregyháza - Iskola helyett a bíróságon kezdték a napot a nyíregyházi Arany János Gimnázium diákjai 2018. október 9-én - természetesen osztályfőnökük kíséretében.

Nyíregyháza - Iskola helyett a bíróságon kezdték a napot a nyíregyházi Arany János Gimnázium diákjai 2018. október 9-én - természetesen osztályfőnökük kíséretében.

Gutyánné dr. Orosz Edina, a Nyitott Bíróság program koordinátora már reggel 8 órakor örömmel várta a fiatalokat a törvényszék bejáratánál, majd az egyik tárgyalótermet "elfoglalva" a jogászi pálya szépségeiről beszélt a mintegy 30 fős hallgatóságnak. Ezt követően egy rögtönzött, kitalált vádirat alapján dr. Ördögh László bíró úr irányításával – s az ügyésznő aktív közreműködésével - perszimulációs tárgyalás vette kezdetét. A tanulók hamar kiosztották a szerepeket maguk között, s a két vádlott garázda bűncselekményének tárgyalása rögtön el is kezdődött. Az egyik vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, így vele szemben a bíróság ítéletet hozott, majd a másik vádlott tagadása miatt - gyorsan kitűzték a következő tárgyalás időpontját - és az eljárás a tanúk meghallgatásával folytatódott. A valódi ügyésznő és a védői szerepben lévő tanulók perbeszéde után a bíró úr kihirdette az ítéletet.

A diákok nagyon élvezték a rögtönzött tárgyalást, melynek végén a bíró úr több elgondolkodtató, tanulságos élethelyzetre, bűnelkövető magatartásra hívta fel a figyelmüket.

- Nyíregyházi Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában