Helyi közélet

2018.10.08. 17:06

Euroskills: jó úton a hazai szakképzés

Nyíregyháza - Három arany-, három ezüst- és három bronz­érmet szereztek a magyar versenyzők.

Nyíregyháza - Három arany-, három ezüst- és három bronz­érmet szereztek a magyar versenyzők.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szeptember végén rendezte meg a szakmák Európa-bajnokságát, az Euro­Skillst Budapesten, a versenyen 28 ország, 37 szakma 525 versenyzője és 500 szakértője volt jelen. A három versenynapon 100 ezer látogató kereste fel a Hungexpo területét. A szakmák Európa-bajnokságán a magyar csapat versenyzői 27 szakmában indultak.

Megfelelő szakemberek

– A kiváló magyar szereplés azt mutatja, hogy Magyarország megfelelő szakemberekkel rendelkezik a hagyományos, illetve a legmodernebb tudást igénylő, új szakmákban. A magyar csapat teljesítménye a magyar iparfejlesztés szempontjából is jelentős, azt üzeni a befektetőknek, hogy érdemes Magyarországon invesztálni, mert a szaktudás megvan – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a verseny után. Bár megyénket a szakmák Európa-bajnokságán nem képviselte versenyzőként senki, az Euroskills-nek így is volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei érintettsége, hiszen Nagyné Varga Katalin tagja volt a szervezőbizottságnak.

A megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkárát a tapasztalatairól faggattuk. – Hatalmas élmény volt részt venni az eseményen, még úgy is, hogy megyebeli versenyző nem vett rész a megmérettetésen. Jó volt látni és személyesen átélni a magyar sikereket, ami azt bizonyítja, hogy a szakképzés jó úton jár. A látottak viszont kijelölték számunkra a jövőbeni feladatokat is, hiszen akkor lennék egy ilyen verseny után teljesen elégedett, ha szabolcsi indulónak tudnék szurkolni, ne adj’ isten neki tapsolni az éremosztón. Hogy ehhez mi szükséges? Sajnos más megyékben már felismerték, hogy ha nem áll be egy erős vállalkozás egy versenyző mögé, nem támogatja őt egy szakértő a felkészülésben, nem lehet labdába rúgni és eljutni a szakmák Európa-bajnokságára. Remélem, ezen a téren sikerül előrelépnünk – tekintett előre Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, aki megosztott lapunkkal még egy érdekességet.

– Három kollégám, Katóné Pusztai Nóra, Molnár Tamás és Sarkadi Zsolt is testközelből tapasztalták meg, milyen egy ilyen verseny, bár ők főleg az előkészületekből vették ki a részüket. Az volt a feladatuk, hogy a fővárosba érkező versenyzőket, csapatokat, csapatvezetőket fogadják a szállodákban, információval lássák el őket a megmérettetés előtt, amolyan önkéntesként dolgoztak az EuroSkills-en. Mindhárman remekül érezték magukat, és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek – mondta a főtitkár, akitől megtudtuk azt is, hogy a kamara közel 1500 Szabolcs megyei általános iskolás diákot és szakiskolást utaztatott fel a versenyre, akik motivációt szerezhettek ezáltal a továbbtanulás előtt.

TG


A magyar eredmények

Aranyérmes lett a Sipos Kristóf Balázs és Takács Zoltán alkotta mechatronika csapat, Nagy Ádám János épületasztalos és Simon Krisztián bútorasztalos. Ezüstérmet szerzett Balogh Ákos webfejlesztő, Cseke Szabolcs festő, Varholik Dávid ápoló. Bronzérmet kapott Zaja Dániel hegesztő, Balogh Krisztián kőfaragó, Takács Dániel virágkötő. A versenyen szakmájában magas pontszámot elérő nyolc magyar versenyző kiválósági elismerésben részesült. A magyar csapatban a nemzet legjobbja kitüntetést Nagy Ádám János kapta. Európa legjobb versenyzője Daniel Gerber svájci villanyszerelő lett. A magyar csapat a negyedik helyen végzett, a legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria, a harmadik pedig Franciaország lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában