Helyi közélet

2018.10.16. 07:21

Hajléktalanok Nyíregyházán: min változtat az új szabályozás?

Nyíregyháza - A menedékhelyek ajtajai nyitva állnak, de a segítséget el is kell fogadni.

Nyíregyháza - A menedékhelyek ajtajai nyitva állnak, de a segítséget el is kell fogadni.

A hajléktalanellátással foglalkozó civil és egyházi szervezetek, intézmények munkatársai személyesen és szórólapokon tájékoztatják az otthon nélkül maradt embereket, hogy október 15-étől az új szabályozás értelmében közérdekű munkára, vagy akár elzárásra is ítélhetik azokat, akik életvitelszerűen az utcán élnek.

A Periféria Egyesület több mint két évtizede azon dolgozik, hogy a téli időszakban a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében tudják, ki hol tartózkodik, s ha lehet a szálláshelyek felé vigyék őket. Az Oltalom Szeretetszolgálat pedig az éjjeli menedékhely nyitva tartását, összehangolva a nappali melegedővel úgy alakította ki, hogy ellátottainknak ne kelljen az utcán fagyoskodniuk a két szolgáltatás igénybevétele között.

Új szabályozás lépett életbe hétfőtől a szabálysértési törvényben, és eljárás indulhat a közterületen életvitelszerűen élő hajléktalan ellen. Ide tartozik az, ha például rendszeresen parkokban, utcákon alszik, tisztálkodik – mondta az új szabályozással kapcsolatban dr. Sörös László. A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője elmondta azt is: a rendőrök előbb felszólítják, hogy menjen a szabad férőhellyel rendelkező hajléktalan szállóra, melynek pontos helyszínéről felvilágosítást adnak.

– Ha ennek eleget tesz, figyelmeztetést kap és nem jelentik fel. Ellenkező esetben őrizetbe veszik és 72 órán belül bíróság el állítják. Ez a retorzió vár rá akkor is, ha 90 napon belül három alkalommal kellett figyelmeztetni őt – ismertette a szóvivő. Dr. Sörös László kifejtette: a bíróság a hajléktalant meghallgatja, és őt szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítheti, vagy ha vállalja, akkor 180 óráig terjedő közérdekű munkát is kiszabhat vele szemben, de végső soron maximum 60 napra elzárhatja, melyet azonnal foganatba vesznek. Ha az elkövetővel szemben hat hónapon belül kétszer is eljárás indul, akkor kizárólag elzárás szabható ki és ekkor a maximuma 90 napra emelkedik.

Folyamatos kapcsolat

– Az elmúlt napokban tájékoztattuk és tájékoztatjuk is az utcán tartózkodó hajléktalanokat az új jogszabályról, és a szabálysértésből eredő jogkövetkezményekről. Ezzel együtt nekünk továbbra is feladatunk az, hogy elérjük őket, az életük védelme érdekében megtegyük a téli időszakban azokat az intézkedéseket, hogy szállóra menjenek, egészségügyi intézményekbe jussanak be, aki pedig rendelkezik jövedelemmel, annak valamilyen lakhatási lehetőséget találjunk – mondta dr. Szoboszlai Katalin.

– A rendelkezések alapján a regionális diszpécser szolgálat – melyet egyesületünk működtet – feladata, hogy azoknak a hajléktalanoknak, akik szeretnének bemenni szálláshelyre, ebben segítséget nyújtson. Egyrészt folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy melyik szállón mennyi férőhely van szabadon, a beengedéstől számítva, hogyan töltődnek fel a helyek. Felveszik a kapcsolatot az utcai szociális munka szolgálattal – ez a kettő nálunk egy helyen van –, keressék fel a hajléktalant, nézzék meg, képes egyedül bemenni a szállóra, vagy szüksége van a krízis autóra – sorolta a teendőket a több mint két évtizede utcai hajléktalanellátással foglalkozó Periféria Egyesület elnöke. Hozzátette: van 30-40 olyan ember a megyeszékhelyen, akik a legzordabb időben is inkább a kinti létet választják. Adódik a kérdés, velük mi lesz? Hogyan lehet senkik segíteni?

Kiesnek a látókörből

– Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a téli időszakban a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében tudjuk, ki hol tartózkodik, s ha lehet a szálláshelyek felé vigyük őket. A meggyőzésnek is vannak azonban határai. A szociális munkában eddig sem, és ezután sem kényszeríthettünk senkit semmire. A döntést neki kell meghoznia – hangsúlyozta az egyesület elnöke. – Fennáll annak is a veszélye, hogy az ilyen emberek annyira elbújnak, hogy kiesve a szociális munkások látóköréből, valóban életveszélybe kerülnek. Eddig időben tudtunk reagálni a problémákra, ha élelem, ruházat nélkül maradtak, vagy gyors, azonnal orvosi ellátásra volt szükségük. Ha nem tudjuk hogy hol vannak, azt sem fogjuk tudni, milyen helyzetben vannak, minek vannak kitéve, kiszolgáltatva – mutatott rá Szoboszlai Katalin. Arra a kérdésre pedig, hogy az utcán élő otthon nélkül maradt emberek alkalmasak-e a közérdekű munkára, a válasz nehéz.

– Erről majd szakértői vélemény készül, s előre nyilatkozni is nehéz, mert az utcai hajléktalanok eddig nem vettek részt a közérdekű munkában. A tapasztalataink azt mutatják, hogy az egészségi állapotuk – mind a testet, mind a lelket tekintve – rossz. Az utcán élők a legnehezebb esetek, fizikai és mentális állapotukban is a legrosszabb helyzetben lévők, akiket nagyon nehéz együttműködésre bírni, mert sok esetben a belátási képességük sincs meg – vélekedett dr. Szoboszlai Katalin.

Sok lakossági bejelentés érkezett

– Felügyeletünkre évente 100 lakossági bejelentés érkezik, ezek tartalma a közterületen (játszótereken, parkok bokrai alatt, erdőkben elő) életvitelszerűen lakó, kolduló, kéregető, szükségleteit közterületen végző, szeszes italt fogyasztó, hangoskodó, a belváros terein lévő padokat nem megfelelően használó személyekről szólt, és szól a mai napon is – mondta hétfőn Bodrogi László, a Nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetője. – A életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt október 15-étől csak a rendőrség járhat el, minden más esetben a közterület-felügyelők is intézkedhetnek, figyelmeztethetnek, helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy feljelentést tehetnek.

– A jelenlegi jogszabályváltozásnak remélhetőleg lesznek pozitív hatásai, többen igénybe fogják venni a különböző ellátási formákat, ezáltal javulhat egészségi állapotuk, növekedhet a munkához jutási esélyük, ami talán néhányuknak kitörést jelenthet a hajléktalanságból. Közeledik a hidegebb idő, a szigorúbb intézkedések következtében megszüntethető, vagy minimálisra szorítható vissza a hajléktalanok körében a fagyhalál, ami Nyíregyházán ez eddig sem volt jellemző – tette hozzá a felügyelet vezetője.


Az Oltalom ajtajai nyitva állnak

A nappali melegedőnek 8–18 óráig, az éjjeli menedékhelynek 18 órától reggel 8 óráig kell szolgáltatást nyújtania.

– Az Oltalom Szeretetszolgálat tudomásul veszi az október 15-étől életbe lépő szabályozást, azonban teljes mértékben egyetérteni nem tudunk vele – mondta Nagy Judit, a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő szolgálat helyettes vezetője.

– A módosítások egy részét már ezt megelőzően is alkalmaztuk, hiszen a hozzánk fordulók érdekében nyitva tartottunk a hét minden napján, napi 8 órában. Az is több éves jól működő gyakorlatunk, hogy a téli krízisidőszakban a Bokréta utcai éjjeli menedékhelyünk nyitva tartását, összehangolva a Rá­kóczi utcai nappali melegedővel úgy alakítottuk, hogy ellátottainknak ne kelljen az utcán fagyoskodniuk a két szolgáltatás igénybevétele között – említette a szolgálat helyettes vezetője, megjegyezve: szeretetszolgálatuknak a hétfőtől életbelépő változtatások többletterhet fognak jelenteni, hiszen egy jól működő rendszert kell átalakítanunk.

Több szakemberre lesz szükség

– Ahogy az elmúlt években, most is felkészültünk a hozzánk fordulók számának növekedésére és ellátására. Mind a melegedőben, mind pedig a menedékhelyen kijelöltünk külön zuhanyzóhelyiségeket, hogy az eddig tartósan és életvitelszerűen utcán élőknek is biztosítsunk tisztálkodási lehetőséget, szem előtt tartva a már bent tartózkodók védelmét. Hétfőtől a nappali melegedőnek 8–18 óráig, az éjjeli menedékhelynek 18 órától reggel 8 óráig kell szolgáltatást nyújtania. A nappali ellátás esetében ez azt jelenti, hogy több szakemberre lesz szükség az adott részlegben, ami ilyen rövid idő alatt nem biztosítható.

– A változásokról tájékoztattuk az ellátottjainkat, szórólapokkal is igyekszünk kellő információhoz juttatni őket. Együttműködünk a rendőrséggel, illetve a Periféria Egyesülettel, hiszen közös célunk, hogy minél kevesebben legyenek azok, akiket hajléktalan életmódjuk miatt elzárással büntetnek – mondta Nagy Judit.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában