Helyi közélet

2018.10.30. 12:48

Hajnövesztő tippek otthonra

Nyíregyháza - Rohanó világunkban a hajhullás és a hajhagymák elhalása szinte mindenkit érintő problémává vált.

Nyíregyháza - Rohanó világunkban a hajhullás és a hajhagymák elhalása szinte mindenkit érintő problémává vált.

A drogériák polcai roskadoznak az ígéretesebbnél ígéretesebb hajnövesztő, hajtápláló és regeneráló szerektől. Mielőtt nagy bevásárlást tartanánk és pénztárcánkat is megrövidítenénk akár több tízezer forinttal is, érdemes utánajárnunk, mi áll hajszálaink elvesztésének hátterében.

Vizsgáljuk meg az okokat

Átlagosan napi 60–100 hajszáltól szabadul meg fejbőrünk, ez a természetes hajkorona-cserélődés része. Ha ennél nagyobb mértékű és huzamosabb ideig tart a hajszálak elvesztése, ajánlott egészségügyi szempontból megvizsgálnunk magunkat.

A stressz nagy ellensége a hajkoronának, így ha felismerjük, hogy az utóbbi időben hajszoltabb életvitelt folytatunk, érdemes visszavenni a tempóból. Hormonális változások is állhatnak a hajhullás hátterében a szülést követően vagy a menopauza időszakában. A szervezet gyulladására is figyelmeztethet hajunk állapotának megváltozása, ugyanakkor nem zárható ki a pajzsmirigyprobléma vagy a gyógyszerek mellékhatása sem. Az élősködők elszaporodása is kiváltó ok lehet, a demodex atka a szőrtüsző nyílásaiba teszi le petéit. Hajunk egészségi állapotára kihat a vas- és vitaminhiány, a nem megfelelő hajtisztító szerek használata, valamint a fejbőrt érintő gombás fertőzések kialakulása, illetve a nem megfelelő táplálkozás is.

Természetes hajápoló szerek

A természetes összetevők használata minden esetben ajánlott, ráadásul sokszor olcsóbban juthatunk hozzájuk, mint a különféle kozmetikai készítményekhez. A gyógynövények közül a csalán az egyik „csodanövény”. Serkenti a fejbőr vérkeringését, ezáltal hozzájárul a hajnövekedéshez. Egy evőkanálnyi szárított csalánt le kell forrázni 2–2,5 dl vízzel, negyed óráig állni hagyni, majd a kihűlt teával a fejbőrt át kell masszírozni. Lehetőség szerint ne mossuk ki hajunkból a készítményt.

A ricinusolajat emlegetik a hajszálak csodatevőjeként. A gyógyszertárban is kapható készítményt számtalan módon lehet felhasználni a hajkorona táplálására. Az egyik közkedvelt recept szerint keverjük össze a langyos olajat egy evőkanál mézzel és egy tojássárgájával. Az így kapott egyveleget masszírozzuk a fejbőrünkbe, és kenjük be vele a hajszálakat teljes hosszukban. Húzzunk hajsapkát a fejünkre és minimum fél órát hagyjuk állni a keveréket törölközőbe tekert hajunkon. A meleg közeg hatására a ricinusolaj jobban képes kifejteni jótékony hatását. Ezután alaposan mossunk hajat.

Ha valaki idegenkedik attól, hogy pakolásokat és olajokat használjon haja egészségének megőrzéséhez, számukra is vannak egyszerű, macera nélküli praktikák. A műanyag fésűt érdemes fára cserélni, ezáltal elkerülhetjük a hajszálak felesleges roncsolódását. Amennyiben lehetséges, kerüljük a hajszárító használatát, ez ugyanis szárazzá teszi hajunkat – téli időszakban viszont érdemes használni, hogy elkerüljük a fejbőr megfázását. A megfelelő mennyiségű vízutánpótlás hajunk egészségének megőrzése érdekében is fontos.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában