Helyi közélet

2018.10.11. 08:03

Idegölő büdös bogarak inváziója - már az egész országban hemzsegnek a poloskák

Nyíregyháza - Új fajok szaporodtak el, és ősszel egész háztömböket lepnek el a kártékony rovarok.

Nyíregyháza - Új fajok szaporodtak el, és ősszel egész háztömböket lepnek el a kártékony rovarok.

Poloskainvázió van. Általában minden ősszel megjelenik ez az ízeltlábú, de az idén a szokásosnál is bosszantóan többen vannak, és ellepik a kerteket, tereket, behúzódnak a társasházakba. Ez utóbbi miatt mindenki a pokolra kívánja a kellemetlen szagú rovart, amelyet nagy tömegben elpusztítani alig lehet. Újonnan ismeretlen fajok telepedtek meg hazánkban, a házak falán sűrű rétegben összefonódó mászó, repülő, barna hátú faj hivatalos néven: ázsiai márványos poloska. Ez a fajta zaklatta fel a városi emberek életét az elmúlt napokban, s meg kell hagyni, nem véletlenül aggódnak, ugyanis jelenleg nincs hatásos házi ellenszerük, de természetes, biológiai ellenségük sem. A rovarirtók méregmezők kihelyezésével védekeznek.

– Az egyetlen védekezési mód a hívatlan vendég ellen a seprű – mutatta a frissen felsöpört erkélyt Papp Istvánné, aki egy jó szemeteslapátnyi poloskát szedett össze kora reggel a balkonról. A nyíregyházi Epreskert úti társasházban mindenki panaszkodik a megsokasodó poloskákra, és minden lehetséges módszerrel védekezik is az ellen, hogy tartósan beköltözzenek a lakásba.

– Ecetes víz az ablakpárkányon, rovarirtó szerek, de hiába, nincsenek kevesebben. Nem kell lebecsülni őket, képesek befészkelni magukat bárhová, tavaly a kamrámban teleltek. Kellemetlen szaguk miatt aggódom, hiszen lakáson belül különösebb kárt nem tesznek semmiben – fűzte hozzá Marika néni.

Csak be ne költözzenek

– Lassan kezdek megőrülni, mert este szellőztetni nem lehet, hiszen a meleg otthonokba vágyó bűzbogarak úgy lepik el a lakást mintha meghívót kaptak volna. A legdühítőbb, hogy semmit nem lehet ellenük tenni. Ajánlanak mindenféle riasztókeverékeket a közösségi portálokon, de arról még senki nem írt, hogy az valóban hatékonyan távol tartja-e a poloskákat. Kihívás nem azonnal, dühből agyoncsapni a bogarat, ugyanis kilapítva olyan bűzt áraszt, ami elviselhetetlen. Marad a többször összehajtogatott papírtörlő, amibe jól belecsomagolható az elfogott poloska. Leginkább attól tartok, s ahogy hallottam a szomszédok is, mi lesz, ha észrevétlenül befészkelték magukat a könyvek közé, vagy a ruhásszekrénybe? Rágondolni is rossz… Egyszerűen felfoghatatlan, miért nincs hatékony irtószer ellenük – panaszolta Nagy Istvánné nyíregyházi olvasónk.

– Megelőzésképp a legjobb, ha zárjuk az ablakokat, szellőztetéshez szereljünk fel ép állapotú szúnyoghálókat. Amennyiben valaki házilag szeretné orvosolni a problémát, keverjen össze langyos vizet almaecettel vagy szódabikarbónával, és juttassa ki a fertőzött helyekre

Méregmezőket helyeznek ki

– Léteznek rovarirtó szerek poloskák számára is, azonban ezek hatékonysága változó – mondta el Fehér Erika rovarirtó szakember.

– Amikor a segítségünket kérik, úgynevezett méregmezők kialakításával gátoljuk meg a kártevők terjedését. Peremek, bádoglemezek alá, védett zugokba juttatunk speciális szereket, ügyelve arra, hogy az időjárási körül­mények ne tudják befolyásolni a vegyszerek hatását, az eső ne mossa ki, a napfény hatására a vegyszerek összetétele módosulhat, erre ügyelni kell – hangsúlyozta a szakember. A vegyszerek alkalmazásakor a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében óriási problémát okoztak a szívó-rágó kártevők (poloskák, levéltetvek, kabócák, harlekin katicák) az idén, főként a nem kezelt mezőgazdasági területeken, mivel egy enyhe telet egy súlyos, aszályos nyár követett – mondta el Bujdos László, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője. Hozzátette: a szántó és gyümölcs kultúrákban a gazdálkodók hatékonyan tudtak védekezni a különböző eszközök használatával, de az erdészeti területeken lehetetlen a hatékony kezelés, ott csak a környezeti hatások lehetnének segítségünkre. – A rovarok felszaporodását és kártételét nagyon sok tényező befolyásolja (tápnövények, a faj szaporodási gyorsasága, időjárás, hőmérséklet, csapadék viszonyok) a poloskák esetében egy nyáron 3-4 nemzedékük alakul ki, ezért az idén nyáron nagy tömegben jelentek meg – tette hozzá a szakember.

Ágyi vagy mezei fajta?

Fontos leszögezni, hogy ágyi vagy mezei poloskáról van szó, ugyanis vannak különbségek a fajok között méretben, táplálkozási szokásokban és előfordulásban is. Míg az ágyi poloska vérszívó, addig rokonai növények és gyümölcsök nedvével táplálkoznak. A házfalakon, szobákban, kertekben található zöld és barna színű ízeltlábúak két különböző fajhoz tartoznak. Korábban csak a zöld változattal, az úgynevezett vándorpoloskával kellett együtt élni, az utóbbi néhány évben azonban már a barna színű ázsiai márványpoloska is felbukkant hazánkban. Betelepült faj, ezért nincs természetes ellensége a Kárpát-medencében, azonban meggátolható szaporodásuk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában