Helyi közélet

2018.10.19. 13:34

Így tartjuk életben itthon az ősi népi mesterségeket

Nyíregyháza - Aranykaput nyitnak a nyíregyházi népművészeink a lengyelországi Skałaban.

Nyíregyháza - Aranykaput nyitnak a nyíregyházi népművészeink a lengyelországi Skałaban.

Nyíregyháza önkormányzata több sikeres programot szervezett már Magyarország Krakkói Főkonzulátusával, legutóbb például az idei év augusztusában mutatkozott be a Krakkói Magyar Napok rendezvénysorozaton.

Ennek folytatásaként kapott lehetőséget október 20-án az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület alkotó közössége, vagyis a bőrműves, a nemezkészítő, a kosárfonó, a fazekas, a hímző és népi ékszerkészítők, hogy bemutassák munkáikat a Skała település nagyszabású rendezvényén, a Mesterségek Fesztiválján.

Skała, a Krakkó melletti település a Kis-lengyelországi Klaszter Forum (Forum Klastrów Małopolski) és a Kis-lengyelországi Vajdasági Hivatal segítségével támasztja fel a Kihalófélben Lévő Népi Mesterségek Fesztiválját, és az idén első alkalommal bemutatkozó eseményre a Fórum elnöke Magyarországról Nyíregyházát hívta meg partnerként, mégpedig azzal a céllal, hogy az itteni népi mesterek bemutatkozhassanak a fesztiválon.

Vitákra is teret adnak

Az október 20-án kapukat nyitó Kihalófélben Lévő Népi Mesterségek Fesztiválja alcímet is visel: Kislengyelországi kézművesség a kreativitás szolgálatában. Az eseményről fontos elmondani, hogy az olyan gazdasági fejlődést támogató tevékenységeket, amilyen A vállalkozói szellem fejlesztése című keretprogram is, de ugyanígy a Kis-Lengyelország – itt a technológia üzletté válik elnevezésű rendezvénysorozatot, ezek társfinanszírozását a Kis-lengyelországi Vajdasági Hivatal fedezi. Ezeknek az emblematikus eleme a Mesterségek Fesztiválja.

A fesztivál célja többek között a kézművesek és a védett és eltűnő iparágak képviselőinek a bemutatása és népszerűsítése, új ismeretek átadása és a kreatív ágazat kompetenciáinak fejlesztése. Szeretnék az eltűnő kézművesség titkait is átadni a helyi érdeklődő lakosoknak.

A rendezvény egyébiránt nem csupán a kézművesek és a művészek tevékenységének bemutatásáról szól, hanem olyan bemutatók és workshopok a fesztivállátogatók számára, ahol a kreatív környezet szakértőivel akár viták is lefolytathatók. Ezek a baráti szakmai viták a kihalófélben lévő szakmák fenntartásához is segítségül szolgálhatnak, és Kis-Lengyelországban és Magyarországon egyaránt elősegíthetik a fejlődésüket.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában