Helyi közélet

2018.10.24. 10:36

Izgalmas esti barangolás a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Nyíregyháza - Irodalmi, képzőművészeti és zenei csemegék közül válogathatnak az érdeklődők.

Nyíregyháza - Irodalmi, képzőművészeti és zenei csemegék közül válogathatnak az érdeklődők.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében újra izgalmas esti kulturális barangolásra hívja az érdeklődőket a Jósa András Múzeum: az Éjszakai bekukkantó című összművészeti est október 25-én, csütörtökön 18–22 óra között kötetbemutatóval, kiállításmegnyitóval és koncerttel várja a különleges élményekre vágyókat. Lesz tehát irodalom, képzőművészet és zene, a csemegék közül mindenki kedvére válogathat.

Könyv, koncert, kiállítás

A köszöntők után Eszterhai Katalin könyvével ismerkedhetnek meg a vendégek, a szerzővel Kováts Dénes beszélget, közreműködik Rák Zoltán színművész. A gyulaházi születésű író, producer Eszterhai Katalin évtizedek óta Kanadában él, ahol olasz és angol nyelven forgatja dokumentumfilmjeit. Első kötete Akaratunk gyógyereje címmel jelent meg, mely első ránézésre gyógyulásának története, azonban ennél sokkal több. Egy látványos, izgalmas receptkönyv, fűszer- és gyógynövény-határozó, vagy ahogy a könyv alcíme is mondja: gyógyító ételek, lélekvidító történetek, hasznos tanácsok, hogy szemünk és lelkünk újra ragyogjon. A második kötete, amely a Majdnem Esterházy címet kapta, kalandos életútját tárja az olvasók elé. „Hat hónapra születtem meg 1949. február 12-én egy kis szabolcsi faluban, és mert összesen negyvenöt dekát nyomtam, beraktak a sparhelt sütőjébe. Abba a kis pléhdobozba zárva, a sötétben bennem nyitva maradt a csillagkapu, amin a lelkem ki-be járt, mert hívtak a csillagok, és el kellett döntenem, hogy ki legyek: a csillagok gyermeke vagy anyám szeme fénye. És én úgy döntöttem, hogy anyám szeme fénye szeretnék maradni. Ez az akarat, ez az élni vágyás azóta is bennem van, és talán azért nem tudom elfogadni, hogy mások írják helyettem az életemet” – fogalmazta meg korábban ars poeticáját.

Irodalom után képzőművészet: fél nyolctól a budapesti Zsombori Erzsébet és a Svédországban élő Mayer Hella festményeiből komponált kiállítást nyitja meg Nagy Zsuka költő, az irodalmi hangulatfestésről Oláh András költő, Béres Tamás író és a Móricz Zsigmond Könyvtár Kamasz Terasz formációjának ifjú alkotói, a zenei hangulatfestésről pedig Suhanyecz Viktória (hegedű), Ignácz László (klarinét) és Pozor István (zongora) gondoskodnak. Este kilenctől Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint ad koncertet. A rendkívüli népszerűségnek örvendő ének-gitár duó különleges színfoltja a hazai, sőt, az európai zenei életnek. Veronika sokszínű énekhangja, a gitáros, Gyémánt Bálint basszusokban gazdag gitárhangzása, kettejük nyughatatlan kísérletező kedvével, intuitív egymásra hangoltságával komplex és izgalmas zenei élményt nyújt – ezt pedig mindenki megtapasztalhatja, aki a csütörtök estét a múzeumban tölti. A szervezők lehetőséget biztosítanak a Munkácsy 50 kiállítás, valamint a Res­taurátorok Műhelytitkai III. kiállítás megtekintésére is, az est háziasszonya Nemes-Nagy Tünde lesz.

KM


Programok

18 óra: Köszöntők (Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke és Bardi Béla, Gyulaháza polgármestere)

18.30: Eszterhai Katalin könyvbemutatója, beszélgetőtárs Kováts Dénes, közreműködik Rák Zoltán

19.30: Zsombori Erzsébet és Mayer Hella kiállításának megnyitója, a kiállítást megnyitja Nagy Zsuka

21 óra: Harcsa Veronika&Gyémánt Bálint koncert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában