Helyi közélet

2018.10.12. 13:43

Megilleti a tisztelet Ófehértó követét

Ófehértó - Dr. Hársfalvi Péter, az ismert és elismert tudós, történész és tanár emlékét ápolják a szülőfalujában.

Ófehértó - Dr. Hársfalvi Péter, az ismert és elismert tudós, történész és tanár emlékét ápolják a szülőfalujában.

– Különleges alkalom részesei vagyunk – tartott hatásszünetet Simon József, Ófehértó polgármestere az októberi langymelegben. Forró szívvel és hideg fejjel, lendületesen beszélt a megjelent potentátokhoz, szaktekintélyekhez és a község érdeklődő lakosaihoz.

– Dr. Hársfalvi Péterre emlékezünk, akiről büszkén mondhatom, hogy Ófehértón született 1928. szeptember 26-án. Dr. Sallai József nyugalmazott főiskolai docens fogalmazott úgy, hogy „ezen a neki legszebb csillagragyogású, kedves faluban teltek gyermekkori évei”. Nekem, mint tősgyökeres ófehértóinak még megadatott, hogy ismerhettem dr. Hársfalvi Péter tanár urat, találkozhattam és beszélhettem vele. Távozása után hosszú csend következett be emlékének esetleges ápolásában. Az áttörést a 2012-es év hozta meg, amikor az egykori tanítvány, dr. Reszler Gábor tanszékvezető és a jóbarát, dr. Sallai József megszólította a szülőfalut a közös megemlékezésre. A képviselő-testület fogékony volt a kezdeményezésre, az első főhajtás a Hársfalvi Péter Tanulói Ösztöndíj alapításával zárult. A következő esztendőben dr. Hársfalvi Péter 85. születésnapjára emlékeztünk a nyíregyházi Északi temetőben.

Az ünnepi szónok, dr. Szabó Géza főiskolai tanár kijelentette: „A temető szakrális tér, ahol a kegyeleten túl nincs helye az evilági köntörfalazásnak. Ezért kollektív bevallás gyanánt említem meg, még ha óvatosan is: a halála óta eltelt 28 évben – attól kezdve, hogy a végtisztességtevő tömeg végeláthatatlanul hömpölygött itt, ezeken az utakon – sokszor megfogadtuk, hogy méltó helyre helyezzük Hársfalvi Péter szellemi hagyatékát, emlékét. Maradéktalanul teljesítettük? Kérdés, amelyre a sírkert falain túl illik válaszolnunk. Kinek-kinek, ameddig van időnk”. Úgy érzem, azóta településünk képviselő-testülete minden tőle telhetőt megtett azért, hogy dr. Hársfalvi Péter személye, emléke megkerülhetetlen tényezővé váljon Ófehértó életében. A lakosság minden nap találkozhat a nevével, az iskolába járó gyermekek minden nap láthatják és olvashatják az emléktábla üzenetét. Bár tudjuk, hogy a teste máshol pihen, remélem, a lelke végleg hazatért – zárta beszédét Simon József polgármester.

Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője megemlítette, hogy az emléktábla-avató ünnepségnek kulturális kisugárzása van, és azt a tiszteletet kapja a falu szülötte, ami őt megilleti.

Dr. Orosz István professzor, a Szabó István történelmi iskola egyetlen élő tagja dr. Hársfalvi Péterről, pályatársáról, barátjáról szólva megjegyezte, hogy az emberi humánum, a tájékozottság megtestesítője volt. A krisztusi kornak megfelelő, 33 éve bekövetkezett halála derékba törte a kiteljesedő életét. Az akadémikus meghatottan leplezte le az emléktáblát dr. Sallai Józseffel, aki közölte: „Az emlékmű kifejezi a nagyságát – és a hiányát”.

Az örök szilárd pont

– Egész életében tetten érhető, hogy milyen nagy hatással volt dr. Hársfalvi Péter fejlődésére, érlelődő személyiségére a szülőfaluja. Az örök szilárd pont, ifjúkori lobogásának a táplálója. Innen hozta magával a paraszti élet alapélményét, valóságérzékét. A kétkeziek természetességét, a föld és a hagyományok iránti érdeklődését. A tiszta emberi kapcsolatok becsületét, erős egyéniségét és öntudatát. Nem csoda, hogy amikor már tudósként gondolkozott, akkor is ófehértóiként érzett. Faluja követének tekintette magát az ezzel járó folyamatos gyakorlati feladatokkal együtt – jegyezte meg dr. Sallai József nyugalmazott főiskolai docens.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában