Helyi közélet

2018.10.11. 19:49

Megújult a nyírbogáti vadászház

Nyírbogát - Megújult, meg­szépült a nyírbátori Báthori István Vadásztársaság közösségi háza, a Korhányi Vadászház.

Nyírbogát - Megújult, meg­szépült a nyírbátori Báthori István Vadásztársaság közösségi háza, a Korhányi Vadászház.

Szinte rá sem lehet ismerni az egykori vadászházra, hiszen új nyílászárókat kapott az épület, gazdagabb lett egy tornáccal is, a tetején napkollektorok gyűjtik össze a Nap energiáját, míg odabent klímaberendezés szolgálja a vendégeket, ráadásul most már minden hálószobához tartozik fürdőszoba is.

Rend, fegyelem, tisztaság

A modern épületet az elmúlt pénteken avatta fel a vadásztársaság kis ünnepség keretében. Prokob János, a vadásztársaság elnöke köszöntötte a vendégeket, s felidézte a múltat is. Mint elmondta, 1945. szeptember 1-jén alakult meg a vadásztársaság, s bár a neve többször is módosult, a célok nem változtak. Továbbra is fontos a tagság számára az eredményes vadgazdálkodás, a közösségi élet erősítése, egymás megbecsülése, sikeres, jó hangulatú vadászatok megrendezése.

Ilyen volt

– Ez a vadászház 1986-ban épült, én éppen akkor kezdtem el vadászni. Még ma is emlékszem arra a lendületre és akaraterőre, ahogyan felépült. Akkor megfelelt a XX. század igényeinek, de muszáj volt lépnünk annak érdekében, hogy a mostani követelményeknek is megfeleljen a vadászház szolgáltatása. Nem volt könnyű, hiszen rengeteg ügyintézés várt reánk, s azt sem volt könnyű kitalálni, milyen legyen a stílusa, hogyan újítsuk fel. Most, az avatás napján nagy megkönnyebbülést érzek, köszönöm mindenki segítségét, támogatását, a családtagoknak pedig a türelmet és a megértést – fogalmazott az egyesület elnöke. – S hogyan tovább? A Báthori István Vadásztársaság nagyjaitól megtanultam olyan fogalmakat, mint rend, fegyelem, tisztaság, s én még melléjük tenném a kreativitást is. Készülünk a vadásztársaság megalapításának 75. évfordulójára, s szeretnénk egy olyan könyvet megjelentetni, mint amilyet készítettünk a 60. évfordulóra. Van még másfél évünk arra, hogy elkészüljön ez a kiadvány. Az első könyv megjelenése óta 13 év telt el, s milyen jó, hogy kézbe véve fel tudjuk idézni a múltat. Sajnos, sok tagtársunkkal már csak a könyvben találkozunk, nincsenek már velünk. Nem feledjük a társak emlékét, három éve azért is avattuk fel az emlékoszlopot, amelyet minden évben az első apróvadvadászat kezdeteként megkoszorúzunk.

A közösség szolgálata

Részt vett az ünnepségen dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében a következőket mondta:

– A térség vadásztársaságai számára példaértékű az az összefogás, amelynek bizonyítéka a vadászház felújítása. Ennek az ötlete már az emlékoszlop avatásakor felvetődött, hiszen sokan használták a házat, változatos programoknak adott helyszínt, megérett a felújításra. Úgy gondolom, az visz előre, ha hiszünk valamiben, s azért teszünk is. A vadásztársaság pályázott, s uniós pénzből s a tagság támogatásából újult meg a vadászház. Nagyrabecsülésem Prokob János elnöknek, hiszen egy közösség vezetőjeként végigviszi, amire felhatalmazást kapott a tagoktól. Vannak elhivatott emberek, akik felvállalják a közösség szolgálatát. Kívánom, aki betéved ebbe a vadászházba, lelkileg és testileg is épüljön.

Elmondta gondolatait ifj. Pla­vecz János, a Vadászkamara megyei elnöke is. Mint kiemelte, a jövőnek újult meg a vadászház, de a jövőt jelzi a fácánnevelés is. Vendégvadászok érkeznek majd ebbe a házba, bevételt jelentve a vadásztársaságnak, de családi rendezvényekre is kiválóan alkalmas az erdőben megbúvó vadászház és udvara.

– Nehéz vezető szerepet betölteni egy közösség élén. Minél magasabb hegyen vagyunk, annál erősebb szelek tépázzák az embert. Kívánom, hogy sok örömük legyen ebben a vadászházban.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában