Helyi közélet

2018.10.03. 15:32

Megyénk gyöngyszeme

Tiszadob - A kastélyra is lehet szavazni a játék második körében.

Tiszadob - A kastélyra is lehet szavazni a játék második körében.

Legújabb játékunkban megyénk értékeit keressük, az első körben pedig arra biztattuk olvasóinkat, hogy küldjék be javaslataikat minden olyan természeti vagy épített csodáról, amelyek szerintük megyénk kiemelkedő nevezetességei közé tartoznak. A beérkezett ajánlatok közül öttagú szakmai zsűri kiválasztotta a 20 legszebbet, melyekre olvasóink a lapunkban megjelenő szelvénnyel, illetve a szon.hu oldalon szavazhatnak október 13-án délig.

Romantikus elemek ötvözete

A tiszadobi Andrássy-kastély 1880 és 1885 között épült, tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit, főként a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. A kastély kertje művészi gonddal tervezett angol- és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal. Érdekesség, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

A Tiszadobon élt Andrássyak közül kiemelkedik gróf Andrássy Gyula (1823-1890), aki Széchenyi István barátjaként személyesen részt vett a Tisza–szabályozás monumentális munkálataiban. A gróf fia, II. ­Andrássy Gyula (1860-1929) fejezte be a kastély építését. Miután testvére, Tivadar meghalt, ő nevelte a lányait, közöttük Katalint – ő lett Károlyi Mihály feleségeként a „vörös grófnő”. Katinka emlékirataiban Dubin és Tőketerebes után Tiszadobot említi legszeretettebb lakhelyei között: „E három helyet, de legjobban a tiszadobi házunkat szerettem, ott születtem, a szeptembereket ott töltöttem, oda fűz sok kedves emlék, és Károlyi is odajárt leginkább udvarolni.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában