Helyi közélet

2018.10.06. 09:31

Megyénk is áldozott a haza oltárán

Nyíregyháza - Közel nyolcezer honvédünk küzdött a különböző fegyvernemeknél egészen a fegyverletételig.

Nyíregyháza - Közel nyolcezer honvédünk küzdött a különböző fegyvernemeknél egészen a fegyverletételig.

Bár az 1848–49-es szabadságharc a túlerő miatt elbukott, a polgári fejlődésnek már nem lehetett gátat szabni. Megyénkből is sok édesapa és fiúgyermek vállalt szolgálatot a honvédségben, a nemzetőrségben az ország függetlensége érdekében.

E bátor és önfeláldozó férfiakra emlékeztetnek azok az emlékjelek, amelyeket mostanában avat fel a Nyíri Honvéd Egyesület. Tavasszal Nyírmada, Vaja és Napkor, ezen a héten pedig Kisvárda és Újfehértó lett gazdagabb egy-egy ilyen márványtáblával.

– Októberben folytatni szeretnénk az emlékjelek avatását Aranyosapátiban, Gyürén, Jékén és Gyulaházán. Október 30-án Nagykállóban lesz egy konferencia a szabadságharccal és a 170 éves Magyar Honvédséggel kapcsolatosan, s annak keretében a városban is avatunk emlékjelet – mondta el érdeklődésünkre Tóth Sándor nyugalmazott ezredes, helytörténész.

Erejükön felül áldoztak

– Nemzeti forradalmunkat, a nagy nemzeti katarzist nem a semmiből hordta össze a márciusi szél. Elbukott szabadságküzdelmeink, bitóra küldött vértanúink, száműzetésre ítélt államférfijaink vére, verítéke volt az alap. Szabolcs megye erején felül áldozott a haza oltárán, 1848. március végétől szerveződött a nemzetőrség, majd alakult ki a honvéd hadsereg, s benne ott voltak a szabolcsi honvédek is. Közel 8 ezren a különböző fegyvernemeknél küzdöttek egészen Világosig, a fegyverletételig. A forradalom vívmányait azonban nem lehetett meg nem történtté tenni. Ha lassan is, de az ország és a megye is kiheverte az óriási vér- és anyagi veszteségeket.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában