Helyi közélet

2018.10.17. 09:36

Mit tegyünk, amíg jön a mentő?

Nyíregyháza - Aránylag kevesen mernek, illetve tudnak vészhelyzetben a tettek mezejére lépni.

Nyíregyháza - Aránylag kevesen mernek, illetve tudnak vészhelyzetben a tettek mezejére lépni.

Hazánkban évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. A többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat.

– A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy aránylag kevesen mernek, illetve tudnak vészhelyzetben a tettek mezejére lépni, pedig a kellő időben elkezdett szakszerű segítség akár életet menthet, akár maradandó agykárosodástól mentheti meg a beteget – hangsúlyozta a keddi, ingyenes életmentő képzés nyíregyházi helyszínén dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat észak-alföldi régiójának igazgatója.

A mentőállomáson szervezett „gyorstalpaló”, amelynek október 16-ai apropóját az újraélesztés nemzetközi napja adta – természetesen nem új keletű: az Országos Mentőszolgálat egész évben különböző kampányok, programok keretében hívja fel a figyelmet az újraélesztés fontosságára, minden hónap utolsó hétfőjén, délutánonként pedig a megyeszékhelyeken lévő mentőállomások szakembereitől tanulhatják meg az alapokat az érdeklődők.

A minap 200 darab DVD-lemezzel gazdagodott a megyeszékhely önkormányzata a nyíregyházi Rotary Club jóvoltából. A „Legyél te is életmentő!” című tájékoztató kisfilmmel szintén a (helyes) cselekvés fontosságára kívánja felhívni az lakosság figyelmét az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság.

Keringésleállás az esetek többségében közterületeken, munkahelyeken, illetve otthon következnek be, s addig, amíg a helyszínre ér a mentő, hosszú percek telnek el. A túlélésük és sikeres felépülésük kulcsa ilyenkor a körülöttük lévő emberek kezében van, akikre – a lélekjelenlétük meg­őrzése mellett – ilyenkor három ­fontos feladat hárul: amint észlelik a bajt, siessenek a beteg segítségére, hívjanak segítséget és kezdjék meg a mellkaskompressziót! – ­emelte ki a Hősök napján, vagyis a nyíregyházi mentőállomáson kedden megrendezett ingyenes életmentő képzésen dr. Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója.

Indítsd újra a szíved!

Mivel a hirtelen szívhalál vezető haláloknak számít Magyarországon, érthető, hogy az Országos Mentőszolgálat (is) kiemelt feladatának tekinti az újraélesztés népszerűsítését a laikusok körében, akikből könnyen hétköznapi hős válhat. Az újraélesztés nemzetközi napján elhangzott: a segítségnyújtás alapvető állampolgári kötelességünk, a kérdés csak az, készen állunk-e, ha vészhelyzetben cselekednünk kell.

– Sokan attól tartanak, a beavatkozásukkal csak rontanának az eszméletlen, klinikai halál állapotában lévő beteg állapotán, holott ez nem igaz, ezzel szemben a tétlenségük valóban az életébe kerülhet! Alapvetően mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolnia, vajon megtette-e azt, amit fordított esetben másoktól elvárna – fejtegette dr. Korcsmáros Ferenc, azonnal hozzátéve: a mentőszolgálat szolgálatvezetői „nem engedik el a kezüket” a laikus segítőknek, telefonon keresztül adott tanácsokkal, lépésről lépésre vezetik végig az újraélesztés folyamatát, így menedzselve a sikeres életmentést.

A regionális igazgató tanulságos sztorikat és személyes élményeket is megosztott lapunkkal, mintegy bizonyítva: a figyelemfelhívó kampányoknak és az ingyenes képzéseknek hála, egyre több a tettre kész, átlagon felüli teljesítményt nyújtó hétköznapi segítő.

– Pár hónapja az egyik debreceni középiskolában egy 16 éves tanulónak állt le a szíve a testnevelésórán. Az elsősegélynyújtásban jártas testnevelőtanár újraélesztette és életben tartotta, amíg kiérkeztek a mentők, akik újabb 30-40 perces heroikus küzdelem árán stabilizálták a fiú keringését. A diák maradványtünetek, idegrendszeri károsodás nélkül felépült, újra iskolapadban ül, s túl van a várva várt szalagavatóján. Az eset után az iskola defibrillátort vásárolt, a pedagógusok pedig oktatáson vettek részt.

Önnek miért ne sikerülne?

Az életmentő ismereteknek természetesen helye lenne a hazai közoktatásban is. Szolnok összes középiskolájában a végzősök mindegyike 6 órás újraélesztési és alapvető elsősegély-nyújtási ismereteket nyújtó képzést kap annak érdekében, hogy minden diák tudással felvértezve ballagjon el az iskolából, ezt követendő példának tartom – mutatott rá dr. Korcsmáros Ferenc.

Büszkén újságolta el azt is, hogy két (5. és 7. osztályos) gyermeke elsősegélynyújtó képzésen és versenyen vettek részt jól felkészült csapattársaikkal, így megyei 1. helyezett lett az általános iskolájuk. – Tizenéves „profik”, akiknek immár nem jelent gondot a vérzéscsillapítás, a stabil oldalfektetés, a félautomata defibrillátor használata, a fuldokló beteg ellátása, mernek és tudnak is cselekedni, ha kell. Felmerül a kérdés: ha nekik megy, önnek miért ne sikerülne? – szólt olvasótáborunkhoz az OMSZ regionális igazgatója.

Élet írta történetek

Immár nem csak a korával, tudásával is hetvenkedhet az előrelátó házaspár.

Egyik alkalommal egy idős házaspár látogatott el a mentőszolgálat ingyenes képzésére. Mint kiderült, a férj már túlesett egy infarktuson, túlélte a hirtelen szívhalált. A hetvenes éveit taposó házaspár azért érkezett, hogy megtanulják, hogyan segíthetnek szakszerűen egymáson baj esetén, hiszen a tudás újra életet menthet.

Az idei strandszezonban régiónkban csökkent a fulladásos halálesetek száma, ez hétköznapi hőseinknek is köszönhető.

Egy kisgyermek elcsúszott az otthoni, mobil medencében, s kis híján belefulladt a vízbe. Az édesapjának időben sikerült kimentenie, elkezdte az újraélesztést, a befújásos lélegeztetéssel megmentette gyermeke életét. Vajon mennyi szülő lenne képes erre?

PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában