Helyi közélet

2018.10.25. 08:57

Okosan, megfontoltan közlekedjünk bringával!

Nyíregyháza - Két rendőrautó is parkolt szerda délelőtt a nyírpazonyi iskola előtt. Ám még mielőtt bárki komoly bajra gyanakodna, pont azért érkeztek a rend őrei a Színi Károly általános iskolába, hogy a jövőben se legyen baj, mert a közlekedési szabályok ismerete és betartása mindenkinek kötelező.

Nyíregyháza - Két rendőrautó is parkolt szerda délelőtt a nyírpazonyi iskola előtt. Ám még mielőtt bárki komoly bajra gyanakodna, pont azért érkeztek a rend őrei a Színi Károly általános iskolába, hogy a jövőben se legyen baj, mert a közlekedési szabályok ismerete és betartása mindenkinek kötelező.

Égen és földön, de leginkább a közlekedésben vannak olyan szabályok, amelyeket nem lehet elégszer elmondani, s ha már a kerékpározásról, és főként diákokról van szó, akkor végképp nem árt, ha gyakran hallják a jó tanácsokat. Nem véletlen, hogy a Színi-napok rendezvénysorozat egyik kiemelt témája az idén a biztonságos közlekedés volt, és színig töltötték meg a nyírpazonyi Színi Károly Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói az aulát, melynek az ablakán kinézve bringák tucatja jelezte, ide szeretnek két keréken érkezni a diákok.

– Kiemelt hangsúlyt és figyelmet fordítunk arra, hogy a tanulóink, legyenek akár alsó vagy felső tagozatosok, ismerjék a biztonságos közlekedés alapjait, legyenek tisztában a veszélyekkel, és azzal is, milyen szabályok vonatkoznak rájuk – magyarázta Czombáné Asztalos Erzsébet munkaközösség-vezető, a rendezvény főszervezője. Megtudtuk, a tanév legelső szülői értekezlete, illetve minden osztályban az első osztályfőnöki óra erről szól.

– Pont itt, az iskolánk mellett van egy veszélyes kereszteződés, de van még olyan beláthatatlan szakasz a településen, ahol nagyon megfontoltan kell közlekedni, pláne ha az ember kerékpárral akar kikanyarodni, vagy egyenesen tovább haladni – említette a pedagógus.

Gurbán Csaba rendőr százados pár perces kisfilmet is vetített az aulában, s míg peregtek a filmkockák, az egyik fiú megkérdezte a mellette ülőtől, szerinte is ronda színe van a „fényvisszaverő” mellénynek? Aztán persze kiderült, ha nem is szép, de nagyon fontos. A százados elmesélte, hogy nemrég egy idős úr olyan fényképeket mutatott neki, melyeken fekete ruhába öltözött fiatalok vannak szürkületben, illetve este. Szinte semmi sem látszott belőlük, noha az egyik legfontosabb szabály, hogy jól láthatóak, messziről észrevehetőek legyenek a kerékpárosok.

Figyelni kell a gyalogosokra

– Sötétedéskor, ha nincs rajtunk semmilyen fehér vagy világos ruhadarab, 16 méterről lehet bennünket észrevenni, a mellény azonban 250 méterre nyújtja meg a láthatóság távolságát – érzékeltette a különbséget a rendőr százados –, s ez gyakran életmentő lehet, éppen ezért fontos, hogy a gyalogosok is láthatóak legyenek. Akik gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett, azoknak is kötelező a láthatósági mellény viselése, mert ez az előírás nemcsak a kerékpárosokra vonatkozik. A hozzászólásokból, és a kérdésekre (melyek a kerékpárok kötelező tartozékaira, mit jelent a STOP, illetve az Elsőbbségadás kötelező! táblákra vonatkoztak) adott válaszokból érzékelhető volt, hogy a diákok sokat tudnak, de abban nem voltak biztosak, hol mehetnek át kerékpárral a zebrán, ahogy a morajból ítélve az is meglepte őket, hogy a bringa nem kutyafuttató eszköz, és a csomagtartót sem másik személy szállítására találták ki.

– A kerékpárosnak figyelnie kell a gyalogosokra, ahogy minden helyzetben meg kell arról is győződnie, hogy megkapja-e az elsőbbséget – hangsúlyozta Gurbán Csaba előadásában, amiről még sokat beszélgettek a diákok az osztálytermekbe tartva, sokan pedig lopva az udvarra tekintetettek: épül-e már a KRESZ-pálya, ahol délután a felsősök bizonyíthatták, mennyire ügyesek a bicikli nyergében.

BM


Figyelmetlen, vakmerő

– Egy ilyen kistelepülés, mint a miénk, szerintem biztonságosabb mint egy nagyobb város – vélekedett az előadást követően Türk Anna Sára, és ezzel a barátnője, Béres Anna is egyetértett, és hozzátette: nagyon sok balesetveszélyes helyzetet okoz, hogy a közlekedők kiszámíthatatlanok, nem lehet tudni, hogy mire gondolnak, mit fognak csinálni és gyakran figyelmetlenek; az autósok sokszor nem figyelnek a kerékpárosra és a gyalogosra, ahogy a bringások sem a sétálókra.

A lányok büszkén mesélték, hogy amikor a szüleik segítségével megtanultak kerékpározni, már akkor nagyon sok szabályt elmagyaráztak nekik otthon, s ezekre a mai napig jól emlékeznek.

A Kölcsey gimnáziumba készülő, most nyolcadikos Anna szerint a mai fiatalok nagyon vakmerőek, ezért is kellenek az ilyen előadások, hogy tanuljanak belőle. Anna Sára ezt azzal egészítette ki: aki nem figyelt, annak is tudat alatt sok minden megragadhatott az agyában az elmondottakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában