Helyi közélet

2018.10.30. 14:08

Összetett világot teremtenek

Nyíregyháza - A Liszt-díjas szoprán Rahmanyinov érzelmekben gazdag dalaiból válogat.

Nyíregyháza - A Liszt-díjas szoprán Rahmanyinov érzelmekben gazdag dalaiból válogat.

Nem mindennapi élményt kínál a Bencs-estek következő programja: november 13-án 19 órától Rahmanyinov-dalestre várják a zenekedvelőket; az esemény két főszereplője Kolonits Klára, a Magyar Állami Operaház magánénekese és az őt zongorán kísérő Zsoldos Bálint.

– Ez egy egyszemélyes színház, ahol nincs énekes partner, nincs hivalkodó díszlet és jelmez, az énekes a dalból és saját magából teremt néhány percben összetett világot – így vall Kolonits Klára a dalról, amely az orosz komponisták számára soha nem egy egyszerű stiláris eszközt jelentett, hanem a nép őszinte és igazi nyelvét, amelynek segítségével évszázadokon keresztül felejthetetlen zenei képek születhettek. Ezen a kivételes estén a Liszt-díjas szoprán Rahmanyinov érzelmekben kimeríthetetlenül gazdag, a női énekhangot a legnagyobb műgonddal ke­zelő dalköltészetéből válogat. Az orosz lélek mélységeit és sokoldalúságát felvonultató, sajátos hangulatvilágú miniatűr univerzumokat Zsoldos Bálint érzékeny és költői zongorakísérete teszi teljessé.

Mozarttól a kortársakig

Kolonits Klára számos nemzetközi énekverseny díjazottja, akinek hangverseny-repertoárja Mozarttól és Händeltől Verdi Requiemjén és az eredeti nyelveken énekelt dal-koncerteken át egészen a kortárs zenéig ível – többek között Dinnyés Dániel, Jörg Widmann és Gija Kantscheli műveinek hazai bemutatóin is részt vett. A budapesti színpadokon többek között fellép Donna Anna, Konstanza, Fauno, Gilda, Luisa Miller, Melinda és Szilágyi Erzsébet szerepében.

Vendégként énekelt már Traviatát, Odabellát, Olympiát-Giuliettát-Antóniát, Lucrezia Borgiát és az Éj királynőjét. 2009-ben a Liszt-dalokból álló kompakt lemezét Fonogram díjra jelöltek, 2010-ben Liszt díjat kapott. 2013-ban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekesi címmel tüntette ki. A 2016/2017-es évadban Lammermoori Lucia címszerepében, Bellini A Puritánok című operájának Elvirájaként, Verdi Attilájában a nürnbergi operaházban, bel canto-koncerteken és Mahler II. Szimfóniájában is bemutatkozott.

Sokszínűség jellemzi

Zsoldos Bálint 1977-ben született, tíz évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, kitüntetéses zongoraművész-tanári diplomát szerzett. Mesterkurzusokon olyan neves művészektől tanult, mint Dmitrij Baskirov, Frankl Péter vagy Sebők György. Szólistaként és kamarazenészként gyakori vendége az itthoni és a külföldi koncert­életnek.

Európa számos koncerttermében fellépett, többek közt Salzburgban, Mantovában vagy Moszkvában. Szólistaként olyan híres karmesterekkel dolgozott mint Kocsis Zoltán, Jurij Szimonov vagy Vásáry Tamás. Több magyar együttes mellett a Salzburger Solisten és a Hamburgi Filharmonikusok szólistájaként is fellépett. Hangversenyeiről számos rádió- és tévéfelvétel készült, de játékának sokszínűsége az élő koncert során bontakozik ki leginkább.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában