Helyi közélet

2018.10.18. 13:25

Portugália a Bánkirobot úti célja

Nyíregyháza - A nyíregyházi Bánkirobot a Magyar Science on Stage 2018 Fesztivál díjazottjai között.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Bánkirobot a Magyar Science on Stage 2018 Fesztivál díjazottjai között.

A Magyar Science on Stage Fesztiválnak az idén a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. A résztvevő tanárok kicserélték kreatív oktatási ötleteiket és a jó pedagógiai módszereiket. Az akadémikusokból, egyetemi tanárokból és elismert hazai pedagógusokból álló 12 tagú zsűri díjazta a legkiválóbbnak tartott néhány projektet – köztük a nyíregyházi Bánkirobot Team-et.

Először a fizikusok léptek

A természettudományok iskolai tanításának válsága világméretű probléma, amelyre már régebben ráébredtek azok az intézmények, ahol a műszaki-tudományos szakemberek utánpótlása miatt aggódnak. Először a fizikusok léptek. A fizika tanításának érdekesebbé tétele, a közoktatásban résztvevő pedagógusok eszmecseréje, a legjobb módszerek minél szélesebb körű elterjesztéséért rendezték meg 2000-ben az első Physics on Stage fesztivált a svájci-francia határon fekvő CERN kutatóintézet területén. A sikeres debütálás után továbbiak jöttek, majd néhány évvel később a tematikát kiterjesztették a többi természettudományra is: létrejöttek a Science on Stage fesztiválok. Ezeken a fesztiválokon a magyar tanárok nagyon sikeresen szerepeltek, több díjat is hazahoztak. A hazai válogatókat az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezte.

Sok európai ország részvételével megalakították a Science on Stage Europe ­szervezetet. Ennek az egyik legfontosabb feladata a ­Science on Stage konferen­ciák, fesztiválok további ­megszervezése kétévente, minden páratlan évben. Az idei szegedi Magyar Science on Stage Fesztivál tétje az volt, hogy mely projektek lehetnek részesei a jövő évi, a portugáliai Cascais-ban rendezendő nemzetközi fesztiválnak.

– A Science on Stage Europe szabályzata szerint az egyes országok kvóta alapján vehetnek részt a nemzetközi fesztiválon. Három kategória van, amelybe az országokat besorolják a lakosságuk létszáma alapján. Eszerint Magyarországról 7 pedagógus lehet hivatalos delegált a nemzetközi fesztiválon.

– A Bánkirobot Team a Tanulás valós problémák megoldásával elnevezésű projektjét díjazta a zsűri, így tanítványommal, Tóth Bencével jogot szereztünk a portugáliai részvételre, ami nagy szakmai elismerés – említette Zsigó Zsolt, a nyíregyházi Bánki-iskola pedagógusa, mentortanára.

Hozzáfűzte: – Bár egyes projektek kidolgozásában két kolléga is részt vett, a nemzetközi fesztiválra projektenként csak egyetlen pedagógusnak biztosítják az ingyenes szállást és ellátást. A részvételi díj és szállásköltség megfizetése ellenében azonban természetesen van lehetőség további részvételre is.

A fesztivál története

A Physics on Stage/Science on Stage fesztiválok története dióhéjban

2000: a CERN-ben (Genf/Svájc) volt az első Physics on Stage 2000 fesztivál, a European Science and Technology Week 2000 keretében

2002: Grenoble-ben jöttek össze Európa fizikatanárai a második alkalommal

2003: Nordvijk (Hollandia) adott otthont a Physics on Stage 2003 fesztiválnak

2005: ismét a CERN területén rendezték meg az első olyan fesztivált (Science on Stage 2005), ahol már nemcsak a fizika, hanem valamennyi természettudományos terület képviseltette magát

2007: Grenoble volt a helyszín, ezen a fesztiválon jelentette be az EU biztosa, hogy a továbbiakban az EU anyagi támogatása megszűnik

2008: a németek rendezték meg az első olyan fesztivált Berlinben, amelyet egyetlen ország, és annak Science on Stage nemzeti bizottsága szervezett

2009: a németek szervezésében, berlini székhellyel és német jog alatt megalakult a Science on Stage Europe civil szervezet, amely alulról építkezve jött létre, és amelynek tagjai az európai országok Science on Stage nemzeti bizottságai. Ennek a vezető testületében (Steering Committee) Magyarországot Kovách Ádám debreceni fizikus képviseli.

2011: Koppenhágában volt az első olyan nemzetközi Science on Stage 2011 fesztivál, amelyet már a Science on Stage Europe irányításával szervezett a dán Science on Stage nemzeti bizottság

2013: a Lengyelország és Németország határán fekvő Slubice-ben szervezték az első olyan Science on Stage 2013 fesztivált, amelyet két ország Science on Stage nemzeti bizottsága közösen szervezett.

2015: a Science on Stage 2015 nemzetközi fesztivál helyszíne London volt

2017: a Science on Stage 2017 nemzetközi fesztivál rendezési jogát Magyarország nyerte el, Debrecen helyszínnel. A fesztivál jelmondata Gábor Dénes „Találjuk fel a jövőt” mondatához csatlakozva: „Találjuk fel a természettudományok oktatásának jövőjét!” (Inventing the Future of Science Education)

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában