Helyi közélet

2018.10.15. 16:08

Rémhírközpontot lepleztek le Nyíregyházán - Ezt írta a Kelet 70, 60, 40, 30, 20 és 10 éve

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1978-as, 1988-as, 1998-as és 2008-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1978-as, 1988-as, 1998-as és 2008-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. október 20., szerda

Rémhírközpontot lepleztek le Nyíregyházán

A nyíregyházi államvédelmi osztály hosszas megfigyelés és nyomozás után a postán rémhírközpontot leplezett le. A nyíregyházi posta öt vezető tisztviselőjét őrizetbe vették. A központos üzemben lévő vezetők selejt anyagokból rádiókat készítettek és azokon az esti órákban angol, amerikai és egyéb imperialista államok háborús uszítását, demokráciaellenes propagandaadásait hallgatták. Ezeket a híreket továbbadták. A rémhírek a postán pár óra leforgása alatt elterjedtek. A magyar dolgozó nép rendőrsége felszámolta a rémhírközpontot: ez a népi demokrácia újabb győzelme a reakció felett.

Hatvan éve írtuk

1958. október 15., szerda

Híres porcsalmai tilós asszony

Tóth Józsefné tizenkét hónapon át rendszeresen kiváló teljesítményt ért el a kendertilolásban. Kismarkos munkamódszerrel tilolt, ami hozzásegítette a kiváló minőségű munkához. Több fiatal lányt is megtanított ezzel a munkamódszerrel tilolni. Jó híre kijutott az üzemből, és elterjedt Porcsalmán. Különösen azóta, amióta a Könnyűipar kiváló dolgozója cím birtokosa lett.

Ötven éve írtuk

1968. október 19., szombat

Tolvaj a vonaton

Kétszer állt korábban bíróság előtt és súlyos büntetéseket kapott a 32 éves tiborszállási gépkezelő. Áprilisban hazafelé utazott, és gyakran meglátogatta a büfét. Olyan botrányosan viselkedett, hogy az ott dolgozók kiutasították. A peronon állva látta, hogy a büfések megszámolják és egy táskába rakják az aznapi, csaknem négyezer forintot kitevő bevételt. Egy óvatlan pillanatban – amikor a dolgozók elhagyták a lezárt büfét –, kinyitotta az ajtót és besurrant. A táskán kívül összeszedte az egyik dolgozó ingóságait, néhány bambisüveget, s eltávozott. Az egyik szomszédos kocsiban találtak rá, és Mátészalkán átadták a rendőrségnek. A nyíregyházi megyei bíróság két év szigorított börtönre ítélte jogerősen.

Negyven éve írtuk

1978. október 21., szombat

Krúdy-centenárium

Nagyszabású rendezvénysorozat kezdődött Krúdy Gyula születésének századik évfordulóján, Nyíregyházán. Tóth Dezső kulturális miniszterhelyettes beszédében kijelentette: „Anélkül, hogy a szakemberek munkájába szeretnék avatkozni, hadd mondjam el, hogy Krúdy ábrándos, álomvilágú írásai egy bomló kor mozgásainak hű szeizmográfjai, s nem dekadenciát tükröznek. Műveinek megértése nélkül szegényesebbek ismereteink népünk sorsáról is.

Harminc éve írtuk

1988. október 21., péntek

Lakóház három nap alatt

Átadták a Svéd Ház Kft. vegyes vállalat vajai üzemcsarnokát. Megérkeztek a svéd gépszerelők, és az év végén megkezdődik a próbaüzem. A vajai üzemben legyártott házgyári elemekből 50-től 100 négyzetméterig állíthatnak össze Svéd házakat. A hagyományos építési móddal szemben előnye az eljárásnak, hogy a megrendeléstől számítva három nap alatt beköltözhetően elkészül a ház. A Svéd ház anyaga környezetbarát, természetes hőszigetelése lévén egészségvédő, műszakilag jobbak a paraméterei, mint a szilikáté vagy a tégláé.

Húsz éve írtuk

1998. október 17., szombat

Hajdó lemaradt a FIFA-jelölésről

Forog a világ rendesen Hajdó Attilával, megyénk egyetlen profiligás labdarúgó játékvezetőjével. A magyar-román Eb-selejtező előtt a két ország játékvezetőinek csapata is megmérkőzött, ez a mérkőzés is 1–1 lett, a magyar gólt Hajdó Attila szerezte. Összeült a játékvezetői ad hoc bizottság, amely javaslatot tett az MLSZ elnökségének, hogy a két megüresedett FIFA-helyre (Tóth Vencel kiöregedett, Vágner László a továbbiakban nem kíván nemzetközi meccset vezetni), kik kerülhetnek. A két helyre négy jelölt volt (köztük Hajdó), végül az ad hoc bizottság Ábrahám Attilát és Szabó Zsoltot javasolta.

Tíz éve írtuk

2008. október 16., csütörtök

Negyvenévesen is a pályán

Szatke Zoltán 406 bajnokit játszott nyíregyházi színekben, ebből 129-et az élvonalban. Az NB III.-as Kemecse játékosa.

– Szokták mondani, hogy a férfiakat általában megviseli, ha elérik a negyedik ikszet, most én nem érzek semmi különöset. Talán éppen azért, mert a mai napig azt csinálhatom, amit a világon a legjobban szeretek: futballozok. Az viszont lehet, hogy tíz év múlva már más lesz a helyzet – nyilatkozta lapunkban. Nos, Szatke Zoltán manapság is aktív, a megyei másodosztályú Kótaj fáradhatatlan játékosa, a fiatalabbak példaképe.

2008. október 17., péntek

Jégpályát terveztek a piaccsarnok tetejére

Keveseket hozott lázba a lakossági fórum, pedig sokakat érint a Búza téri piaccsarnok jövője. – A tervek szerint két szint lesz a föld felett, egy alatta. Több mint ezer parkolóhely létesül, többek között lesz ételudvar, üzletsor és a szórakozni vágyók számára jégpályát is ígér a befektető – mondta Veres István főépítész, de mint később kiderült, mindez meghiúsult.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában