Helyi közélet

2018.10.20. 17:42

Sakkozók a Várdai István Városi Könyvtárban Kisvárdán

Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtárban minden kedden és csütörtökön, délután egy órától zárásig, a sakk klub tagjai, a sakk barátok s az azt szeretők játszanak egy–egy partit a sakktáblán.

Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtárban minden kedden és csütörtökön, délután egy órától zárásig, a sakk klub tagjai, a sakk barátok s az azt szeretők játszanak egy–egy partit a sakktáblán.

Világos és sötét, 32 bábu az asztalon

A sakkjátékot két játékos játssza egymás ellen a négyzet alakú, nyolc sorra és nyolc oszlopra felosztott sakktáblán, 16–16, azaz összesen 32 bábuval. A két játékos bábui határozottan eltérő színűek. A színek elnevezése világos és sötét. Köznapi értelemben véve a sötét játékos bábui fekete színűek, míg a világoséi általában fehérek. A játékosok általában felváltva lépnek, és mindkettőjűk célja, hogy a másik fél király nevű figuráját a játékszabályok szerint bemattolják, azaz megtámadják, mégpedig úgy, hogy a támadást ne tudja elhárítani.

Könyvek, sakk, képzőművészet – a színek és a vonalak merész játéka

Sokaknak vált már kedvenc időtöltésévé kedden és csütörtök délutánonként, most már egyre gyakrabban, más napokon is, legutóbb pénteki napon, a szellemet is „megtornáztató” közkedvelt játék a könyvek között. Plusz információként október végéig Hornyák Izabella Királyhelmeci képzőművész „Álom” címmel nyílt kiállítás a Könyvtári Galéria programjaként. A tollrajz, az akvarell, és az akrilfestés technikák lettek a kedvenceim. A sajátos kifejezési módom mondható enyhén expresszívnek és néha szürreálisnak, némi szecessziós ráhatásokkal. Szeretem a színek és a vonalak merész játékát –vallja alkotásairól a kis családjával Borsiban élő képzőművész. A kiállítás október 31–ig. tekinthető meg a könyvtárban.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában