Helyi közélet

2018.10.25. 16:58

Sokat tettek a szövetségért

Nyíregyháza - Nem bánt szűkmarkúan az elismerésekkel az idei idősnapi ünnepségén a megyei nyugdíjas szervezet.

Nyíregyháza - Nem bánt szűkmarkúan az elismerésekkel az idei idősnapi ünnepségén a megyei nyugdíjas szervezet.

„A gyerek ne felnőtté válni siessen (…), és az öreg ne visszafiatalodni akarjon.” Vekerdy Tamás e gondolata jegyében köszöntötte nyugdíjas társait az idősek világnapi ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöke, Román Demeterné Nyíregyházán. A jósavárosi Szent Imre katolikus gimnázium kápolnájában nem csupán nívós műsor és ajándék várta az ünnepelteket: a nyírteleki Nyírfa Nyugdíjas Egyesület asszonykórusának dalcsokra, valamint az iskola tanulóinak szívhez szóló köszöntői után ugyanis számos elismerés is méltó gazdára talált.

Mint minden évben, ezen a megemlékezésen is köszönetet mondott a megyei közgyűlés egy polgármesternek, aki sokat tesz megyénk idős lakosságáért. Az idén Szántó Zsolt, Tiszabercel polgármestere érdemelte ki az elismerést.

– A megyei nyugdíjas szövetség elnöksége tavaly alapította azt az elismerési formát, amellyel megköszöni azoknak a nyugdíjas társaknak a helytállását, akik aktívan és lelkesen segítik szervezetünk hatékony és eredményes munkáját – ismertette Csikai Sándorné elnökhelyettes, majd röviden méltatta a „Sokat tett a Szövetségért” emléklapok büszke birtokosait.

Beragyogják a kultúra egét

A Nyíregyházi Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesület elnökéről, Kiss Mátyásné Zsuzsáról megtudtuk: évek óta mozgalmas közösségi életet él, kiváló szervező, a tánc szerelmese. 2015-től a kisteleki klub első „asszonya” volt, az idén új szervezetet alapított, amely azóta is beragyogja báljaival, sikereivel a megyeszékhely egét. Remekül együttműködnek, jó kapcsolatot ápolnak a társegyesületekkel, foglalkozásaikon főszerepet kap az egészséges életmód, a zenés-táncos kikapcsolódás, a pletykálkodásnak és a politizálásnak ugyanakkor mellékszerep sem jut a forgatókönyvükben.

Pásztor Józsefné Évike nem csak a Szövetségben, hanem Nyíregyháza társadalmi életében is aktív, sokirányú tevékenységet végez. A Nyugdíjasélet című folyóiratnak megalakulása óta lelkiismeretes korrektora, a szerkesztő bizottságnak is tagja, s nem mellesleg lapunknak, a Kelet-Magyarországnak is hűséges olvasója, kritikusa.

A téma az utcán hever

A Tiszaberceli Nyugdíjas Egyesület 16 éve, minden esztendőben meghívja a környék településein működő nyugdíjas közösségeket egy-egy napra, mikor is egy fesztivál jellegű eseménysor és finom ebéd teszi különlegessé, emlékezetessé az együttlétet. E vendégszerető civil szervezet vezetője volt 12 éven át a megyei nyugdíjas szövetség elnökségi tagja, később titkára, alelnöke, Zsíros Antalné, aki szintén emléklappal térhetett haza az idei idősek napi ünnepségről.

Dombóvári István, akinek lapunk Fórum oldalán is rendszeresen jelennek meg írásai, 1995 novembere óta tagja a Szociális Gondozási Központ 1. számú Idősek Klubjának. Évtizedeken át bel- és külföldi kirándulásokat szervezett, sokáig tevékeny tagja volt a Nyugdíjasélet szerkesztő bizottságának. Írásai témáit a mindennapi élet örömeiből, bosszúságaiból meríti.

A Gubában ropja jelenleg

Bodó István életében főszerepet játszik a tánc. A jósavárosi Gyertyafény Nyugdíjas Egyesület volt elnöke természetesen a klub tánccsoportjának útját is aktívan egyengette, idővel a Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület tagja, később a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület titkára lett, jelenleg a „Guba” Néptánc Egyesületben ropja a táncot. Bodó István tagja a Tisztelet Társasága Országos Szervezetének is, tavaly kétszáz megyénk beli nyugdíjas nézhette meg közbenjárásának, támogatásának köszönhetően a Hegedűs a háztetőn című színházi előadást.

Díjazták a legjobb szerzőt

A megyei nyugdíjas szövetség elnöksége és a Nyugdíjasélet szerkesztő bizottsága ebben az évben újabb elismerési formát alapított. Az elismerést minden évben az a szerző kapja meg, akinek az írása a legnagyobb tetszést, érdeklődést aratja a Nyugdíjasélet olvasói körében. Az olvasók visszajelzései alapján, a bizottság és a szövetség vezetése úgy döntött, 2018-ban dr. Csermely Tibor tanár úrnak ítéli oda a „Nyugdíjasélet Legjobb Szerzője” díjat.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában