Helyi közélet

2018.10.17. 13:29

Támogatásra van szükségük

Nyírbátor - Sokan már két évtizede segítenek, de azért szerencsére jönnek a fiatalok is.

Nyírbátor - Sokan már két évtizede segítenek, de azért szerencsére jönnek a fiatalok is.

– Az adománygyűjtésre, véradásra, egészségügyi oktatásra és felvilágosításra hivatott szervezet maga is alapos támogatásra szorulna, hogy hatékonyan tudjon segíteni az igazán bajban lévő embertársainkon – mondta Durucskóné Tóth Tünde, a vöröskereszt nyírbátori irodavezetője.

Valamilyen adománnyal

– Százalékos felmérésünk nincs, de az biztos, hogy évente több, mint ezer embert szoktunk valamilyen adománnyal segíteni. Ők legtöbbször élelmiszer-csomagokat igényelnének, de ebből csak körülbelül 15-20 százalékuknak jut. Marad a jó minőségű használt ruha. A rászorulók többsége még mindig szemérmes. Ismerünk olyan rászoruló embereket, akik egyáltalán nem fordulnak segítő szervezetekhez. Itt nagyon fontos az önkénteseink munkája, az ő jelzéseik alapján többeket segítünk. A mi tapasztalatunk az, hogy egyelőre a kevésbé tehetősek sokkal adakozóbbak, mint a valóban jómódúak. A tehetősebbek inkább elfordulnak, ha az adomány gyűjtőinkkel találkoznak.

– Természetesen fordulunk jómódú emberekhez adományért, de inkább kevesebb, mint több sikerrel. Egyébként pedig sokszoros tapasztalat, hogy a decemberi, a nagyobb bevásárló központokban szervezett akcióinknál a szerényebb anyagi körülmények között élő emberek adakoznak inkább – emelte ki Durucskóné Tóth Tünde, aki negyedszázada végzi ezt a hivatást.

– Voltak mélypontjaim, de szerencsére vannak olyan pillanatok, amelyek feltöltenek. Valamivel több, mint 100 önkéntesünk van, az elmúlt évtizedben nem nagyon változott a számuk. Sokan már két évtizede segítenek, de azért szerencsére jönnek a fiatalok is. Ma sokan az iskolai kötelező közösségi szolgálat alatt választják a vöröskeresztet és utána többen később is segítőink maradnak – mondta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában