Helyi közélet

2018.10.16. 13:15

Tárt karokkal vártak mindenkit

Nyíregyháza - Indokolatlanul szűkmarkúan bánunk az öleléssel, pedig mindenkiben ott lappang az igény rá.

Nyíregyháza - Indokolatlanul szűkmarkúan bánunk az öleléssel, pedig mindenkiben ott lappang az igény rá.

Az ölelés segíti a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődését, fájdalomcsillapító, stresszoldó és kedélyállapot-javító hatású, csökkenti a félelmet és a szorongást, fokozza a kötődést, erősíti a kapcsolatokat, ellazítja és türelmessé teszi az embert, valamint elűzi a rossz kedvet, a negatív érzéseket – érvelt a mindennapi ölelés fontossága mellett hétfőn a Talentum Európai Fejlődésért Közhasznú Alapítvány vezető munkatársa, Dánku-Nagy Bernadett, aki kollégáival együtt szó szerint tárt karokkal fogadta a járókelőket és az egymást váltó óvodás csoportokat az ölelés világnapja alkalmából a civil szervezet Meghallgat-Lak névre hallgató foglalkoztató sátra előtt Nyíregyházán, az Érkerti rendőrőrs szomszédságában.

– Rideg, rohanó világban élünk, amelyben, sajnos, egyre kevesebb figyelmet kapnak az emberi kapcsolatok. Sok esetben a munkatársak nem barátkoznak, a szomszédok nem figyelnek egymás hogylétére, még családon belül is elmarad olykor a kellő odafigyelés, a szeretet, a törődés kinyilvánítása. Különösen igaz ez az olyan házastársi vagy szülő-gyermek kapcsolatokra, ahol az egyik családtag szenvedélybeteg, hisz valljuk be, akik valamilyen függőség rabjai, magatartásuk, életvitelük miatt nem örvendenek túl nagy megbecsülésnek a hozzátartozóik körében – fejtegette Dánku-Nagy Bernadett.

Az 5 szeretetnyelv egyike

A szakember az elidegenedés és elmagányosodás egyik kiváló ellenszereként írta le az ölelést, amelyet okkal nevezünk a szeretet beszédének is. – Kortól, nemtől, társadalmi helyzettől függetlenül az ölelés minden ember számára fontos. Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó szerint öt fontos módon fejezhetjük ki a szeretetünket mások iránt: elismerő szavakkal, együtt töltött minőségi idővel, ajándékozással, szívességekkel és testi érintéssel. Utóbbi kategóriába sok minden belefér az átöleléstől, a hátba veregetésen és a kézfogáson át, a kar, váll vagy az arc tudatos megérintéséig.

– Az ölelés világnapja arra buzdít mindenkit, hogy beszéljük egyre többet és minél gyakrabban ezt a fajta szeretetnyelvet, hiszen egy-egy kedves mozdulat többet mond száz szónál, s mindkét fél lelki egészségére válik! Gondoljunk csak bele, milyen jól esett, amikor kiskorukban sokat ölelgettek, babusgattak minket, hiszen mindannyiunknak szüksége van gyengédségre, szeretetre. Ez az igényünk alapvetően felnőttkorban is megmarad, éhezünk a számunkra fontos emberek figyelmére, elismerésére, érintésére – világított rá a Talentum alapítvány vezető munkatársa.

Ha jó a kedved…

Miközben beszélgettünk, a nyíregyházi Gyermekek Háza Déli Óvoda Kincskereső Tag­intézményéből érkezett Csibe csoport fiataljai egymást segítve papírpillangókat hajtogattak a sátorban, éberen figyelve az óvónénik (Luzsinszki Ildikó és Homonyik Erika) útmutatásait, majd büszkén fürdőzve az alapítvány munkatársainak őszinte dicséretében. Köszönetképpen s egyben búcsúzóul kicsik és nagyok együtt játszották-énekelték el a „Ha jó a kedved..” című gyerekdalt, majd egymást megölelve, szeretetgombóccá nőtte ki magát a vidám társaság. PI

Miről árulkodik az ölelés pszichológiája?

Az oxytocinnal mint a „kötődés hormonnal” nagyon sok szeretetről szóló tanulmányban olvashatunk, az ölelés pszichológiájában is van szerepe.

A jó ölelés egy oxytocin nevű hormont termel, amit szerelmi hormonnak is neveznek. Ennek az anyagnak számos előnye van a fizikai és mentális egészségünkre nézve.

Az oxytocin többek között segít ellazulni, biztonságban érezni magunkat, valamint félelmeinket és szorongásainkat csillapítani. Ezt a nyugtató, természetes anyagot ingyen adjuk, mikor valaki a karjaink között van, gyereket babusgatunk, kutyát vagy macskát kényeztetünk, a partnerünkkel táncolunk, vagy egyszerűen csak a barátunkat karoljuk át – olvasható a középiskolások virtuális magazinjában, a kozepsuli.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában