Helyi közélet

2018.10.06. 13:22

Tudatosan, egészségesen

Nyíregyháza - Receptjeik nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is szólnak.

Nyíregyháza - Receptjeik nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is szólnak.

Finom falatokkal és az egészséges életmóddal kapcsolatos tudnivalókkal látta el az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján a Nyíregyházi Egyetemen Németh Szabolcs és felesége, Némethné Kotán Fruzsina, akik két éve már a paleo étrendet követik. Azt szeretnék, ha egyre többen ismernék fel a tudatos táplálkozás fontosságát, ehhez pedig a blogjukon tanácsokkal és receptekkel is szolgálnak.

Chiamagpuding gyümölcsvelővel, pizzatészta csípős mártogatóssal, gluténmentes pogácsa és üdítő – ez volt a menü a Nyíregyházi Egyetemen a Kutatók éjszakáján a Labor-Gym Egészségcentrumban. A rendezvényt nem csak testnevelés szakos hallgatók keresték fel: fiatal sportolók és családok is szívesen kötötték össze a kellemest a hasznossal, hiszen számos sportágat kipróbálhattak, miközben az egészséges táplálkozásról is hallhattak információkat. A kis falatkákat Németh Szabolcs és Némethné Kotán Fruzsina készítették, és ők vállalták magukra a kínálást is, ez pedig nem véletlen: Szabolcs a Labor-Gym Egészségcentrum megálmodója. Egész életét a sport és annak népszerűsítése határozta meg, és nincs ez másként ma sem. A mozgás mellett szeretné átadni a tudását, ezért az élsportban töltött hosszú évek után jelenleg személyi edzőként dolgozik. Számára a karate a legmeghatározóbb mozgásforma, de több éven át birkózott, kézilabdázott, atletizált és judózott is. Pontosan tudja, hogy az egészséges életmódnak két alapeleme van, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás pedig mit sem ér egymás nélkül.

Türelem és fokozatosság

– Sajnos sokan még a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkeznek, nem tudják, hogy mennyi zsírt, szénhidrátot és fehérjét kellene fogyasztaniuk – mondta lapunknak Szabolcs, akinek nem csak a szemléletváltással kapcsolatos teendők ellátásában hű társa Fruzsina: a fiatal pár blogot is vezet azért, hogy egyre több embert ismertessenek meg a tudatos életmód jelentőségével. A Labor-konyha fő profilja az egészséges táplálkozás bemutatása, receptjeik nem csak felnőttekhez, de gyermekekhez is szólnak.

– Aki szeretne fogyni, vagy akár „csak” egészségesebben akar élni, annak érdemes szakember segítségét kérni, hiszen az, hogy kinek mekkora a kalóriaszükséglete, nagyon sok tényezőtől függ: számít az életkor, a súly és az is, ki milyen munkát végez – mondták. – Ahhoz, hogy változást érjünk el, plusz energiákat kell mozgósítani, hiszen aki tartani akarja az előírt étrendet, annak minden nap főznie kell, de sokaknak az is nehézséget okoz, hogy az alapanyagokat nem tudják ott beszerezni, ahol korábban vásároltak. Ezek nem könnyítik meg az életmódváltást, de aki eltökélt, mindenképpen megoldja, egy idő után pedig ezek beépülnek a mindennapokba. Fontos tényező a türelem is: nem szabad azt várni, hogy egyik napról a másikra bekövetkezzen a változás, de a fokozatosság azért is lényeges, mert a szervezetünknek is időre van szüksége az átálláshoz – mesélte Szabolcs és Fruzsina, akik már két éve a paleo étrendet követik. – Sokkal energikusabbak vagyunk, reggelente pihenten ébredünk és könnyebben oldunk meg problémákat – összegezték a tapasztalataikat, a fiatalok, akik azt szeretnék, ha egyre többen ismernék fel a tudatos táplálkozás fontosságát.

Nem ördöngösség

– Mi sokat sütünk, főzünk, a blogot pedig azért hoztuk létre, hogy megmutassuk: nem ördöngösség úgy főzni, hogy az elkészült ételeket a glutén-, laktóz- vagy tejcukorérzékenyek is jóízűen fogyaszthassák. Sokan küzdenek ételintoleranciával, a családanyák pedig nem mindig tudják, hogyan főzhetnek úgy, hogy az étel finom, de egészséges is legyen. Ehhez adunk ötleteket, tanácsokat, de konkrét receptek is olvashatók a blogon, én pedig óvodákban, iskolákban tartok előadásokat, hogy a legkisebbek is megismerkedjenek az egészséges ételek ízével – mondta Fruzsina.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában