Helyi közélet

2018.10.26. 11:35

Új diplomadíjas az építészeknél

Nyíregyháza - Őszi eseménydömping a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Építész Kamaránál.

Nyíregyháza - Őszi eseménydömping a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Építész Kamaránál.

Az építészeti világnapot október első hétfőjén ünneplik. Ennek apropóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Építész Kamara több rendezvényt is felsorakoztatott az őszi programsorozatában. Kolozsvári tanulmányúton jártak, szakmai továbbképzést szerveztek, ahol összegezték az esztendő számos újdonságát, emellett lebonyolították a Wienerberger-Tondach építész szakkonferenciát is.

Vizuális kultúra az építészetben

– A talán legnagyobb érdeklődéssel várt szakmai délutánunkon Bálint Imre DLA, Ybl-díjas építész, a budapesti építész kamara korábbi elnöke volt a vendégünk. Vizuális kultúra az építészetben címmel tartott filmvetítést és műhelybeszélgetést – újságolta Végh József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Építész Kamara elnöke. A rendezvényhez illeszkedve hirdették ki a 2018. évi Diplomadíj-pályázat eredményét.

– Hagyományosan a megyei kötődésű, frissen diplomázó építész hallgatóknak írtuk ki a pályázatot, ahová ezúttal hat pályamű érkezett be. Az első helyet Csatlós Ágnes, a BME Építészmérnöki Karán végzett építészmérnök érdemelte ki a Zsidó Örökségvédelmi Látogatóközpont Miskolcon tárgyú munkájával. A második helyen a Debreceni Egyetemen diplomázó Szilágyi Mihály végzett Mozgásszínház-Debrecen elnevezésű alkotásával, a harmadik helyezést pedig a Pécsi Tudományegyetemen végző Csikai Tibor érdemelte ki Inkubátorház-Nyíregyháza diplomatervével.

Műhelybeszélgetés

Az építész kamaránál nem ülnek a babérokon. Decemberig meglátogatják az impozáns Pangea Ökocentrumot, áttekintik az organikus építészet megyei példáit, műhelybeszélgetést tartanak Zöld út – Új építészeti víziók Nyíregyházán címmel, illetőleg élménybeszámolót rendeznek a Szentföld építész szemmel elnevezéssel.

– A rendezvényeinken a kamara tagjai mellett korlátozott számban más szakmai érdeklődőket is szívesen látunk, a további részletek a kamara www.szab-mek.hu című honlapján megtalálhatóak – tette hozzá végezetül Végh József.

LTL


Húsz éve van világnap

Idestova két évtizede, 1998-tól tartják október első hétfőjén az építészeti világnapot, melyet az Építészek Nemzetközi Szövetsége (VIA) nyilvánított világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában