Helyi közélet

2018.11.27. 11:24

A nagyszülő tűzoltó és bástya

Nyíregyháza - Az értékek átadása és a másság elfogadása építi a generációkat összekötő hidakat.

Nyíregyháza - Az értékek átadása és a másság elfogadása építi a generációkat összekötő hidakat.

Századunk gyorsuló tempója miatt hétköznapjaink gyökerestül felfordulnak, életünk száznyolcvan fokos fordulatot is vehet egy szempillantás alatt; mindez erősen kihat társadalmi kapcsolatainkra és családi kötelékeinkre is, megkövetelve tőlünk és szeretteinktől, hogy – a lehetőségekhez mérten – minél jobban alkalmazkodjunk az új helyzetekhez. Kétségtelenül megváltoztak a nők és férfiak, anyák és apák, nagymamák és nagypapák szerepei az elmúlt évtizedekben. Hogyan tudunk alkalmazkodni az új kihívásokhoz és megfelelni az ismeretlen próbatételeknek úgy, hogy közben nem tesszük tönkre a sérülékeny kapcsokat a családtagok között? Többek között ehhez hasonló kérdéseket boncolgatott Husztiné Hajdú Erika pszichológus és magatartásterapeuta a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban nemrégiben megrendezett Koraszülöttek világnapja rendezvénysorozaton.

Továbbadott értékek

– Amikor már megettük a kenyerünk javát, alapvető feladatunk lenne, hogy a nehézségek ellenére megtalált megelégedettségünkkel példát mutassunk a fiatalabb generációk számára. A minap pont arról beszélgettünk a fiammal, hogy ő is egyre ritkábban tapasztalja, hogy az idősebbek átadnák életbölcseleteiket gyermekeiknek, unokáiknak – mesélte Husztiné Hajdú Erika.

– Nagyon fontos a nagyszülők jelenléte, és ezt nemcsak fizikális, de lelki, szellemi szinten is értem. Sokszor többet segíthetünk a fiatalabbaknak azzal, ha meghallgatjuk őket és tanácsokat adunk, mintha egy kiadós ebédet főzünk számukra. Természetesen ez is fontos, de a nagyszülők fő feladata a tapasztalatok továbbörökítése.

Generációs igények

Nem egyszerű megtalálni a közös hangot és elfogadni a másik értékrendjét, világlátását. Ezek a különbségek akár szakadékot is jelenthetnek az ember életében, de a kapuk mindig ott vannak. A kölcsönös tisztelet és a másik elfogadása a kulcs a problémák áthidalására. – Az idősebb és fiatalabb generációknak is nyitottnak kell lenniük a „másság” elfogadására, tudva, hogy az értékrendeket a változó igények és a világ is alakítja – hívta fel a figyelmet a pszichológus.

C. G. Jung svájci pszichológus szerint négy alapelvünk van, ezek a gondolkodás, az érzelem, az intuíció és az érzékelés. Az ideális az lenne, ha a felsorolt fogalmak közül mind a négyet alkalmaznánk egy időben, azonban a svájci szakértő szerint egyidejűleg csak egy készséget tudunk használni.

Nagyszülővé válni

– A változástól való félelem természetes velejárója a nagyszülővé válás folyamatának. A kontroll elvesztésétől való aggódás kétoldalú: a nagyszülőnek meg kell tanulnia, hogy gyermeke immár maga is önálló döntésekkel rendelkező szülő lett, míg az ifjú anyának és apának el kell fogadnia, hogy ő mindig is gyerek marad a saját szülei szemében – mondta el a pszichológus.

A szülők és nagyszülők között fennálló jó viszony és szeretetkapcsolat átlendítheti a nagyszülőket a kezdeti nehézségeken, nem beszélve arról, hogy így unokáikkal is fesztelenebb légkört tudnak kialakítani. Az erős kötelék létrehozásában elengedhetetlen, hogy egy nagyapa – előhozva magából gyermeki énjét – tud-e játszani az unokáival, vagy egy nagymamából mennyire tör elő az anyai, gondoskodó oldala.

Egy nagyszülő lehet a család „tűzoltója”, ha hirtelen vigyázni kell a legkisebbre, vagy az unokája szemében egy támogatást nyújtó érzelmi bástya, amire a szülőknek az állandó rohanás mellett egyre kevesebb idejük jut. Ezzel szemben nem szabad elfelejteni, hogy manapság sok esetben még a nagyszülők is aktívak, akiknek ugyanúgy joguk van a saját életüket élni, aminek pedig nem szabad kizárólag abból állnia, hogy csak az unokák igényeit szolgálják ki.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában