Helyi közélet

2019.01.22. 12:02

Egy hitvalló atya letartóztatásával kezdődött

Kárpátalja - Hetven éve kezdődött el a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye erőszakos felszámolása.

Kárpátalja - Hetven éve kezdődött el a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye erőszakos felszámolása.

1949 elején indult meg a kárpátaljai görögkatolikus egyház üldözésének második, a teljes megszüntetést célzó szakasza. A bolsevik hatalom a legközismertebb papokat tartóztatta le.

Elsőként 1949. január 20-án 23 órakor Puskás Lászlónak, az ungvári székesegyház lelkészének lakásán jelentek meg a KGB munkatársai, és hajnali 4 órára végezve a házkutatással letartóztatták. Január 21-én késő éjjel a nyomozó osztály főnöke, Akszjonov alezredes folytatta le az atya első kihallgatását. A koncepciós per után, 1949. március 28-án hozott ítélettel 25 év javító-büntető munkatáborokban elzárásra, öt év jogaitól megfosztásra és a tulajdonában levő vagyon elkobzására ítélték.

Koncepciós perek

László atya a hírhedt kazahsztáni, dzsezkazgáni láger réz-, ólom- és kőbányáiban dolgozott, majd szívbeteg munkaképtelenként rokkantlágerbe került. Sztálin halála után, 1956-ban szabadult, a lágerben szerzett súlyos betegsége következtében 1969. április 27-én halt meg.

A munkácsi görögkatolikus püspökség híveinek száma 1949 elején 450 ezret számlált, egyházközségeiben és intézményeiben 270 pap szolgált. A Kárpátalját 1944 októberében elfoglaló, ateista ideológiájú szovjethatalom teljesen fel akarta számolni az Istenbe vetett hitet, az egyházat és a felekezetet. Már 1945 szeptemberétől büntették a hitoktatást, államosították az egyházi vagyont, a papságra súlyos jövedelemadót róttak ki. A presszió kezdetén 1945–1948 között koncepciós perekben 32 egyházmegyés papot ítéltek el.

Az ungvári püspöki székesegyházat és palotát 1949. február 17-én foglalták le és adták át a pravoszláv egyháznak. Az üldözött görögkatolikus papság közel felét letartóztatták, 1949-től még 92 személyt zömmel 25 évre. Az ártatlanul elítélt papok közül 28 nem látta viszont szeretteit. Papi működésüket betiltották, papként csak titokban szolgálhattak. Hozzájuk csatlakoztak később a lágerekben életben maradtak, akik 1956 után amnesztiával térhettek haza, s egészségi állapotuktól is függően folytatták szolgálatukat a katakombalétbe kényszerített görögkatolikus egyházban – olvasható dr. Jankáné prof. dr. Puskás Bernadett, a hitvalló Puskás László atya unokájának összefoglalójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában