Helyi közélet

2019.01.07. 08:45

Meg kell tartani a munkaerőt

Szabolcs-Szatmár-Bereg - 2019. január 1-jétől és 2020. január 1-jétől is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Megkértünk két megyebeli vállalkozást, értékeljék saját szemszögükből a bérmegállapodást.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - 2019. január 1-jétől és 2020. január 1-jétől is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Megkértünk két megyebeli vállalkozást, értékeljék saját szemszögükből a bérmegállapodást.

A komoly hagyománnyal bíró, remek hazai és külföldi kapcsolatokkal rendelkező nyíregyházi Termashinen Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint demokratikus vívmány, hogy az érintettek minden év végén összeülnek, és igyekeznek a munkaadói és a munkavállalói szféra érdekeit szem előtt tartva kialakítani egy közös álláspontot.

Esetleges létszámcsökkenés

– Vannak szektorok, például a kiskereskedelem, illetve a szolgáltató szektor, ahol a minimálbérek emelése eredményezheti azt, hogy létszámot kell csökkenteni, ám a multinacionális cégek esetében ettől nem kell tartani – osztotta meg lapunkkal véleményét Terdik János, aki az utóbbi esetében az Audi-gyár idei béremelését említette példaként.

– A minimálbérek, illetve a garantált szakmunkásbérek emelésének a mértéke természetesen minden év végén slágertéma. A nemzetgazdaság egyes szektorain belül az iparban, azon belül is a gépiparban, melyre nekem a legnagyobb a rálátásom, a bérek nincsenek úgy elszállva, mint például az építőiparban vagy a kereskedelmi multinacionális cégeknél. A gépipar ezer szállal kötődik, elsősorban, a német, másodsorban pedig más, nyugat-európai (osztrák, svájci, francia, svéd) országok gépiparához. A Magyarországon működő multinacionális cégeknek, mint például az autógyáraknak, nem jelent különösebb csapást a béremelés, bár a már magasabb alapbérért dolgozók béremelésének mértékét befolyásolhatja, itt újfent az Audi-gyárat említhetem példának, ami 2019-re egyes sajtóértesülések szerint harminc százalékos béremelést tervez. A magyarországi multinacionális cégek hazai beszállítóinak, úgy mint az autóipari beszállítóknak, tekintettel arra, hogy magas színvonalú technológiákkal dolgoznak, így jól képzett szakmunkásokat alkalmaznak, nem jelenthet problémát a garantált bérminimum emelése. További tapasztalatom, hogy az osztrák, német vagy svájci cégeket a Magyarországon bekövetkezett minimálbér, illetve a szakmunkás bérminimum emelésének a mértéke hidegen hagyja. Abban az értelemben, hogy mi hiába próbáljuk az árainkban érvényesíteni a magyarországi béremelések mértékét, illetve a rezsiköltségek emelkedését, ők azt nem igazán hajlandók elfogadni – foglalta össze véleményét Terdik János, aki zárásképp leszögezte: – Ahhoz, hogy megtartsuk a hazai dolgozókat, mindenképp szükséges emelni a minimálbéreket, ez 2019-ben a Termaschinen Kft. esetében két alkalmazottat érintett.

Differenciált béremelés

Az országosan tizenhét telephellyel működő, gumiabroncs-kereskedéssel és -forgalmazással foglalkozó, illetve márkafüggetlen autószervizként működő nyíregyházi székhelyű Marso Kft. folyamatosan nyomon követi a piaci folyamatokat, mind kereskedelmi, mind pedig foglalkoztatói szempontból.

Megteremtették az alapot

– Az idei bérstratégiánk kialakításakor az országosan tapasztalható munkaerőpiaci nyomást és a már korábban prognosztizált bruttó keresetnövekedést vettük figyelembe. Az új bérek meghatározásakor a cafeteriarendszer szabályozásának változása is új feltételeket szabott. Gondoskodó munkáltatóként lehetőséget adtunk dolgozóinknak arra, hogy saját igényeikre szabva akár egészségpénztárba, nyugdíjpénztárba megtakarításokat gyűjthessenek, de akár albérleti kiadásaikhoz is hozzájárulhattunk. Az elmúlt év eredményei megteremthették az alapját annak, hogy az országos átlagnál magasabb, differenciált béremelést tervezhessünk 2019-re. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a lépéssel dolgozóink elégedettsége is nő és biztosíthatjuk a hosszú távú, továbbra is magas színvonalú munkát a jövőre nézve is. Ezzel párhuzamosan elmondható, hogy az országos átlagba is beszámító minimálbér-emelés a vállalkozásokat a tűrőképességük határára kényszeríti, amit a bérterhek csökkentésével lehetne mérsékelni – tájékoztatta lapunkat Katonáné Domonics Ágnes, a Marso Kft. HR-vezetője, akitől megtudtuk azt is: a 250 főt foglalkoztató cégnél eddig sem volt senki a minimálbéren foglalkoztatva, az idei differenciált bérfejlesztésük után pedig mindenki a 2019-es minimálbér felett fog keresni.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában