Helyi közélet

2019.04.06. 14:22

Sipkay: Motivált diákok, elhivatott pedagógusok

Nyíregyháza - A város közéletében is aktív szerepet vállal a most kitüntetett Sipkay-iskola.

Nyíregyháza - A város közéletében is aktív szerepet vállal a most kitüntetett Sipkay-iskola.

Több kupával, serleggel és éremmel gazdagodott az elmúlt hetekben a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma vitrinje: az intézmény diákjai kiválóan szerepeltek a Szakma Sztár Fesztiválon, majd a Schnitta Sámuel Emlékversenyen is kitettek magukért, március utolsó szombatján pedig Kiváló iskola címet kaptak a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) jubileumi közgyűlésén.

Óriási dicsőség

– A Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe bejutni már önmagában is hatalmas elismerés, hiszen az út a fináléig két fordulón keresztül vezet, a legjobbak közé pedig csupán hatan kerülhetnek be – mesélte lapunknak az iskola igazgatója, Tóthné Zsigó Zita. – Kovács Krisztiánnak (felkészítő tanárai: Alexáné Dorogi Alexandra és Csordás János) ez sikerült, a végzős diákunk pedig a döntőben is nagyon jól szerepelt: második lett. Ez óriási dicsőség neki és az iskolának is, a rengeteg munkának és gyakorlásnak pedig nemcsak az ezüstérem a jutalma, hanem az is, hogy neki nem kell szakmai vizsgát tennie. A finálé után beszélgettünk, és kiderült: a képzés befejezése után szeretne a szakmájában elhelyezkedni, és azt hiszem, ilyen eredménnyel és tudással a háta mögött nem lesz nehéz dolga. Különösen úgy, hogy a Schnitta Sámuel Emlékverseny országos döntőjében a sipkays csapat tagjaként is remekelt.

– A megmérettetés regionális döntőjének az iskolánk adott otthont, és a két szakácsból, két pincérből és egy cukrászból álló csapatunk a második helyen végzett, de mivel a győztes hajdúszobosz­lóiak visszaléptek, ők képviselték a régiót a szolnoki fináléban. Hét hazai és két határon túli együttes mérte össze tudását a döntőben, ahol a csapatunk (csapatvezető: Dénes Györgyné, felkészítő tanárok még: Strankula Katalin, Csordás János, Alexáné Dorogi Alexandra) a negyedik helyen végzett, és értékes különdíjakat is hazahoztak a diákok: a legjobb pincér Balogh Ferenc Gergő lett, aki Krisztiánnal együtt a legjobb pincércsapatot alkotta, míg a legjobb cukrász címet Fürtös Alexandra érdemelte ki.

Komoly megmérettetés

– Ez egy nagyon komoly szakmai megmérettetés: ötfogásos menüsort készítettek a szakácsok, hidegkonyhai készítmények is szerepeltek a feladatok között, a pincéreknek – az élő munka mellett – pluszfeladatuk volt a pezsgőbontás és -töltés, illetve a koktélkeverés, míg a cukrásztanulónak tányérdesszertet és dísztortát is kellett készítenie. Ahhoz, hogy ezek a fiatalok ilyen remek eredményeket érjenek el, egyrészt nélkülözhetetlenek az őket felkészítő kollégák, másrészt szükség van arra, hogy ők maguk kellően motiváltak legyenek, hiszen tanítás után, valamint hétvégén is kellett gyakorolniuk. Kiváló a kapcsolatunk azokkal a cégekkel, ahol a diákok a gyakorlatukat töltik, az ő rugalmasságuk is kell ahhoz, hogy a fiatalok fel tudjanak készülni a versenyekre.

– Ami persze még így sem könnyű, hiszen a 17-18 évesek számára komoly megmérettetés egy élő munka, ahol nagy a tét, és ahol sok ember előtt kell megmutatni, hogy mire is képesek – mondja Tóthné Zsigó Zita, aki a hét végén Takács Zoltán szakmai igazgatóhelyettessel átvett egy gyönyörű kupát az MNGSZ éves közgyűlésén, amelyen a szervezet fennállásának 50. évfordulóját is ünnepelték, Kiváló iskola címet kapott az intézmény.

Sikeres együttműködés

– Az elismerés nemcsak a szakmai munkának és a diákjaink eredményeinek szól: a méltatásban a város közéletében betöltött szerepünket is kiemelték. Számunkra fontos, hogy minden olyan nyíregyházi eseményen, amelynek van gasztronómiai vonatkozása, jelen legyünk, és igyekszünk újdonságokkal is meglepni a városlakókat. Nagy sikere volt például a város tortájának, amit immár hagyományosan elkészítünk a májusi városnapi rendezvényre, és azt tapasztalom, hogy legyen szó előkészítésről, tervezésről, sütésről vagy akár a torta kiosztásáról, a diákok szívesen vesznek részt benne – mondja az igazgató, aki szerint a sikerük titka a kollégák és diákok eredményes együttműködése. Diákjaik az iskolai kötelezettségeiken túl is szívesen vállalnak pluszfeladatokat, mellettük pedig elhivatott, a gyerekekben bízó, őket biztató pedagógusok állnak.

Elismerések

Az MNGSZ jubileumi közgyűlésén Görömbei Sándorné Életműdíjat kapott, Szabó Sándor Mesteri címmel gazdagodott, Kövér Zsolt a Gasztronómiáért érdemérmet vehette át, a Sipkay-iskola pedig Kiváló iskola címet kapott.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában