Mátészalka

2019.06.13. 19:24

Logisztikai központtal gazdagodott a Baptista Szeretetszolgálat Mátészalkán

Az összesen 638 millió forintos projektnek a mátészalkai regionális adományraktár egy kisebb szelete.

– Ahogyan Mátészalka felé tartottam egy gyerekkori emlékkép jutott eszembe. Édesapám a város baptista lelkésze volt, a József Attila utcában laktunk, s volt egy szobánk, ami tele volt ruhákkal. Jöttek emberek, turkáltak benne, vittek el belőle, aztán érkeztek a segélyadományok és ismét roskadásig tele volt a szoba. Az 1970-es Tiszai árvíz után, sok embernek semmije nem maradt, a legkisebb segítség is becses volt – idézte fel Mészáros Kornél a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára. Majd így folytatta: az itteni polcokon sokkal rendezettebbek a dobozok mint annak idején nálunk voltak, s hála az Istennek, ma is vannak adakozó lelkű emberek, akik szívükön viselik a városban élő rászorulók sorsát – mutatott a főtitkár a Baptista Szeretetszolgálat mátészalkai telephelyének új raktárépületére, amelyet csütörtökön adtak át ünnepélyesen.

Felmérik az igényeket

Az összesen 638 millió forintos projektnek a mátészalkai regionális adományraktár egy kisebb szelete, az ország több pontján épültek hasonló központok és más létesítmények. A mátészalkai a szeretetszolgálat legkeletibb bázisa, a közelben több baptista fenntartású szociális és oktatási intézmény, valamint szolgálat működik, ezeken keresztül a szervezet karitatív tevékenysége jelentős. A182 négyzetméter alapterületű raktár gyűjtő és elosztó pontja lesz a szervezetnek, így könnyen elérhetővé válnak a kelet-magyarországi, de akár a határon túli – kárpátaljai és erdélyi – rászorulók is.

– „Ne szeressünk szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal”, s most ennek lehetünk tanúi – hangozott az idézett a Szentírásból Vitályos Esztertől, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkártól. Elmondta: ez a beruházás a környező régiók hasznára lesz. – A magyar kormány felkarolta a karitatív szervezeteket, 4,5 milliárd forintnyi pályázati felhívást tett közzé a szociális ellátásban feladatokat vállaló egyházi fenntartású intézményhálózat számára. Hálásak vagyunk, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek az emberi életre valódi kincsként tekintenek és megtesznek mindent annak érdekében, hogy ezeket a kincseket minél tovább meg tudjuk őrizni. Az államtitkár újságírói kérdésre elmondta, a jövőben is azért fognak küzdeni, hogy a következő 7 éves uniós büdzséből minél több jusson hasonló célokra, mert valamennyivel csökkenni fognak a szociális területekre felhasználható források.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a karitatív szervezetek egy „másik szemüvegen át” is képesek látni az emberek szociális problémáit. – A térségben legalább nyolcféle hátránykompenzációs-, oktatási-, szociális projekt fut, hasznos lenne a szakembereknek a tapasztalataikat megosztaniuk egymással – jegyzete meg. – Ez a raktár ne ürüljön ki soha, kívánom, hogy mindig legyenek jótékony emberek, akik tudják: jobb adni, mint kapni – hangsúlyozta az örök igazságot dr. Hanusi Péter polgármester.

Többlet és kapaszkodó

– Az alázat, az igazság és az irgalmasság az a hármas egység, amely mentén a Baptista Szeretetszolgálat az elmúlt két és fél évtizedben végezte munkáját. Munkatársaink több ezer embert érnek el ebben a térségben is a házi segítségnyújtással, szociális étkeztetéssel, oktatási programjainkkal, annak érdekében, hogy ez a régió fejlődjön, és minél többet vissza kapjanak azok is, akik adnak nekünk – emelte ki dr. Szilágyi Béla a szeretetszolgálat alelnöke. – Mátészalkai bázishelyünkre bárki bekopoghat, segítünk: adománnyal, oktatással, munkával, attól függ, kinek mire van szüksége. De úgy véljük, hogy a rászorulók élethelyzetén tartósan azzal lehet javítani, ha értéket közvetítünk, lelki többletet nyújtunk, amihez akkor is ragaszkodhatnak, belekapaszkodhatnak az emberek, amikor nehéz helyzetben vannak.

KO

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában