Gyémánt és arany

2019.06.08. 14:54

Szabolcsi hódítók Szegeden

A kényszerből lett üzletember önként támogatja a tudomány legtehetségesebb reménységeit.

Krusóczki Bence (b), Sófi József (k), Mihalkó József (j) a szegedi egyetem Rektori Épülete előtt Szent-Györgyi Albert szobránál, amely Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész alkotása

– Még soha nem fordult elő a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Sófi József Alapítvány 18 éves történetében, hogy két szabolcsi egyetemi hallgató is elnyerje a magyar felsőoktatás legrangosabb ösztöndíjait. Az ösztöndíjakat folyósító adományt egy mátészalkai születésű biológus, Sófi József alapította 2001-ben. Az ösztöndíjakat a 22 ezer szegedi egyetemi hallgató pályázhatja meg minden évben, ám csak a legjobbak képesek teljesíteni e pályázatok feltételeit, és végül csak a legkiválóbb 13 egyetemista nyerheti el.

Gyémánt és arany

A gyémánt fokozatú fődíj idei birtokosa Mihalkó József, az SZTE Mérnöki Kar II. MSc élelmiszermérnök szakos hallgatója. Tudományos tevékenységének helye az egyetem élelmiszermérnöki intézete. Mihalkó József pályafutása Kisvarsányból indult, 2013-ban érettségizett a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban.

Krusóczki Bence (b), Sófi József (k), Mihalkó József (j) a szegedi egyetem Rektori Épülete előtt Szent-Györgyi Albert szobránál, amely Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész alkotása

Arany fokozatú ösztöndíjat nyert Krusóczki Bence, az Állam- és Jogtudományi Kar V. évfolyamos jogászhallgatója. Tudományos tevékenységének helye az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszéke. Krusóczki Bence pályafutása Tiszavasváriból indult, 2014-ben érettségizett a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban.

Májusban Mihalkó József még egy díjjal gazdagodott: az „Év Tehetsége a szegedi egyetemen” díjat is neki ítélte a Szegedi Tehetséggondozó Tanács, amelynek tagjai Járai Zsigmond, Lékó Péter nemzetközi sakknagymester és Várkonyi Andrea televíziós műsorvezető mellett Sóti József is.

Szalkai mecénás

A Szegedi Tudományegyetem Sófi-ösztöndíjának alapítója, Sófi József 1966-ban született Mátészalkán. Szülővárosában tett érettségit követően 1985-ben vették fel a szegedi egyetem biológus szakára. Éltanulóként 1990-ben szerzett molekuláris biológus és biotechnológus diplomát. Már az egyetemi évek alatt sikeres molekuláris genetikai kutatásokat végzett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. Neves professzorai támogatásának köszönhetően 1989-ben egy évre meghívták kutatni és tanulni az Oxfordi Egyetemre, ám a lehetőséggel anyagi okok miatt nem élhetett. El kellett hagynia a rákkutatói pályát, hogy rokkantnyugdíjas és beteg szüleit támogatni tudja. Ennek érdekében kényszerből került az üzleti életbe. Testvérével létrehoztak egy sikeres családi vállalkozást. Tíz év kitartó munkájával Magyarország legjobb élelmiszer- és vegyiáru-kereskedői közé küzdötte föl magát, később ingatlan- és pénzügyi befektetések terén is sikeres lett.

Hazafias szándék

Sófi József, személyes sorsából kiindulva 2001. január 2-án létrehozta a Sófi József a Szegedi Tehetségekért közhasznú alapítványt, amely ösztöndíjakkal támogatja a szegedi egyetem tehetséges hallgatóit. Saját pénzéből 80 millió forintot áldoz e célra, s több céget is sikerült megnyernie további támogatóknak.

„Fontos társadalmi ügynek tekintem, hogy a tehetséges diákok ne kerüljenek olyan helyzetbe, amilyenbe én kerültem 1990-ben. Vagyis anyagi okok miatt ne kényszerüljenek pályájuk elhagyására, vagy ne távozzanak végleg külföldre. Kutatói vagy oktatói pályán maradhassanak, és külföldi tanulmány­utak után hazatérjenek, hiszen tehetségükkel és szorgalmukkal így tehetnek a legtöbbet Magyarország jövőjéért” – vall nemes szándékáról Sófi József hozzátéve, fontos célja volt köszönetet mondani a szegedi egyetemnek, tanárainak, akiktől tudásból, emberségből oly sokat kapott.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában